Irdatlan mennyiségű régészeti lelet lehet Baranyában

Eddig több tízezer tárgyi emlék került értő kezekbe az autópálya-építések során, ugyanakkor most tartanak attól a szakmán belül, hogy nem lesz elég idő a kincsek feltárására egy készülő törvényjavaslat miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök pécsi látogatása alkalmával jelentette be, hogy folytatják az M6-os autópálya építését a horvát határig, illetve az M60-as autópályát Barcsig. Az ehhez szükséges előzetes régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan felmerül a kérdés, hogy a föld mélye milyen titkokat rejt, milyen értékes kincsek lapulhatnak még a tervezett nyomvonalon.

hirdetés

Csak reménykedhetünk abban, hogy újabb értékes kincsekre bukkannak a szakemberek a nemsokára folytatódó baranyai autópálya-építkezések során. Bár sokan tartanak attól, hogy megsemmisülhet az ország régészeti örökségének egy része annak a törvénymódosításnak köszönhetően, amely révén gyorsítanák az infrastruktúra-beruházásokat, emellett a kiemelt útépítések során kötelező régészeti feltárási munkálatok egy részébe nem akkreditált intézmények is bevonhatók lennének.

feltárás

Bár sok információt nem kaptunk az illetékes állami szervtől a folytatódó építkezésekről, a Forster Központ illetékese szerint ugyanis a jogszabály-módosítás szövegtervezete még nem végleges.

– A nem akkreditált szervezetek régészeti feladatellátásba történő bevonása akkor jelenthet fokozott kockázatot, ha a munkájukat nem szoros szakmai felügyelet mellett fogják végezni – közölte Csornay Boldizsár, a központ régészeti nagyberuházásokért felelős elnökhelyettese. A szakember hozzátette, hogy az autópálya-építkezéseket illetően csak akkor tud majd érdemben nyilatkozni, amikor már megkapták a megrendelést a NIF Zrt.-től a konkrét feladatokra.

A Baranyát a fővárossal összekötő M6-os gyorsforgalmi út megyét érintő – a Szekszárd és Bóly közötti 65 km-es – szakaszát 2010. március 31-én adták át hivatalosan, csakúgy, mint az M/60-as Bóly és Pécs közötti szakaszát. Az előzetes régészeti feltárások során rengeteg tárgyi emlék került elő.

A megyei múzeum szakemberei ugyanis évekkel ezelőtt több évnyi munka során több mint hatszázezer négyzetméteren kutakodtak a nyomvonal mentén, több mint hetven település maradványaira, temetőkre, házakra és közel százezer tárgyra bukkantak. Így például Szajk mellett vaskori és kora római kori települést találtak, Versendnél erődített őskori telepet, de kelta települést, avar temetőt, Bólynál római kori villát és V. századi századi temetőt, s Palotabozsok közelében pedig Árpád-kori és kora középkori falut is feltártak.

A több ezer leletből nagy sikerű kiállítást is tartottak néhány éve a pécsi bevásárlóközpontban.