Itt aztán ellehet a gyerek egy napot

Már látogatható az az Ős-Dráva Látogatóközpontot Szaporcán, amelyet egymilliárd forintos uniós támogatással építettek fel. A létesítmény egyben állatkert is, s az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat mutatja be.

hirdetés

Az Ős-Dráva Látogatóközpont híres ormánsági templombelsők mintájára fakazettás mennyezettel díszített főépületében interaktív kiállítás segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit.

A látogatók bepillanthatnak a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek.

Szaporca11

Korszerű eszközökkel felszerelt, hatvan fős oktatóterem ad otthont környezeti nevelési programoknak, ismeretterjesztő előadásoknak. Az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők. A látogatóközpontban játszótér, és tűzrakó helyek szolgálják a kikapcsolódást, emellett a főépület körül hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert is létesült.

A látogatóközpontban szemügyre vehetik az érdeklődők az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit is. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították a régiek a természet adományait.

Átadták az Õs-Dráva Látogatóközpontot Szaporcán

A régi magyar háziállatokat bemutató majorban tekinthetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok – mint a szürkemarhák, mangalica sertések, hucul lovak, régi juh- és baromfifajták -, amelyek a térségben élők mindennapi megélhetését segítették egykor.

A látogatóközponthoz három tanösvény kapcsolódik, amelyek bejárása során a látogatók élményekkel és ismeretekkel gazdagodva fedezhetik fel a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát, valamint az Ős-Dráva program megismerésére is lehetőség nyílik. Utóbbi például azt mutatja be, miként használták a múltban a természet erőforrásait, s milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás.

Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca2

A DDNP munkatársai a látogatóközpontban természetismereti, környezeti nevelési programokat, a környéken gyalogtúrákat szerveznek, valamint iskolai oktatást kiegészítő gyakorlati foglalkozásokat, szakmai kutatásokat, terepgyakorlatokat tartanak az érdeklődőknek.