Kuriózumok a POSZT kísérői

Virtuóz muzsikusok bravúros improvizációkkal, prózai színész pesti dalokkal, diákok osztályéneklési show-műsorral készülnek elbűvölni a nagyérdeműt a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó kísérőprogramjainak sorában.

hirdetés

A POSZT egyik korábbi igazgatójától, Jordán Tamástól sokszor hallhattuk, hogy a fesztiválnak a versenyprogram a szíve, az off-program pedig a lelke. Ha ez így van, akkor igazán gazdag lelkivilágú lesz az idei seregszemle, hisz a kísérőrendezvények nem mindennapi csemegékkel szolgálnak.

X és fél X – ez nem egy krimi címe, de a koncert, amire invitál, ugyancsak izgalmasnak ígérkezik. Mert két „kultikus fenegyerek” közös „improvizáció-orgiájáról” szól, melynek a Kodály Központ ad otthont június 8-án este nyolckor: Varnus Xavér és Lajkó Félix, a virtuóz orgonaművész és az ördögi ügyességű hegedűművész ad egymásnak randevút, a közönség legnagyobb örömére. Egy évtized után teljesül tehát a néhai kritikus, Molnár Gál Péter kívánsága, aki már az ezredforduló táján egy színpadon szerette volna látni a „két zsenikölyköt”. Kultikus figurákról van szó, akiknek nemcsak bátorságuk, de kellő tudásuk is volt ahhoz, hogy eltérjenek az akadémikus zenei kánontól. Itthon és külföldön is hatalmas rajongótáboruk van. A két formabontó mester és nagyszerű improvizátor játéka nyomán ezúttal négy húr és több ezer síp válik egy hangszerré, Bach muzsikájának ürügyén.

Kern András a POSZT off-programjában pár éve A kellékes című monodrámával nyűgözte le közönségét, idén a Vígszínház repertoárján is szereplő, Pesten születtem című koncerttel jelentkezik a Kodály Központban június 11-én. A műsor Kern fanyar humorú dalaira épül, melyek többek önmaguknál: csibészes kikacsintások, finom megfigyelések és szellemes anekdoták is egyben az életről. S miközben végigkalauzol minket a város életén, titkain és szépségein, felcsendül a Lövölde tértől a Pincér-rockon át A szomorú bárzongorista daláig a sokoldalú művész megannyi slágere, a ritkábban hallott szerzeményekkel együtt. Ám e filozófus-csavargó nem egyedül lép koncertpódiumra, hanem kollégái, barátai közül Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Fesztbaum Béla, Kútvölgyi Erzsébet és Zorán is a vendége lesz, akiket Heilig Gábor és együttese kísér.

A fesztiválhangulat színesítésére a pécsiek is rendhagyó akciókkal, produkciókkal készülnek. Az ötvenéves Babits Gimnázium, fennállásának jubileumához kapcsolódva „Babits 5X – osztályéneklési verseny” címmel történetének eddigi legnagyobb produkcióját hozta létre: a maguk képére formálták a népszerű televíziós zenei tehetségkutató és szórakoztató műsorokat úgy, hogy élő show-ként bemutatott osztályéneklési versenyt hirdettek. Huszonöt dalból állt a program, hazai és külföldi előadók szerzeményei csendültek föl, s az egész osztályokat megmozgató produkciók mellett szólisták is bemutatkoztak, sőt, az iskola oktatói közül is többen közönség elé álltak. A rendezvény abból a szempontból is formabontónak számít, hogy a mai trendhez igazodó saját, televíziós minőségű arculatot kapott. Hiszik, ha látják? Ennek semmi akadálya, ugyanis június 10-én este nyolckor a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as épületében bárki tanúja lehet e fergeteges koncertnek.

Színház az egész világ, s színész benne minden férfi és nő – tudjuk ezt Shakespeare mester óta. S ha a szereplők épp szerelmest „játszanak” (persze igaziból és őszintén), akkor komolynak gondolt érzelmeiket kedves rítusokkal is megerősíthetik. Például úgy, hogy a pécsi lakatfalra helyeznek egy zárat, összetartozásuk jelképeként, monogramjukkal ellátva. Vagy épp azt üzenik vele egy harmadiknak, hogy most szabad a pálya. De akad, aki a városhoz tartozását, pécsiségét fejezi ki ily módon. Hisz nemcsak személyhez lehetünk hűek, hanem a lakóhelyünkhöz is. Az elmúlt harminc év alatt megannyi legenda született arról, miféle jelentést is hordoznak e lakatok. Fölösleges firtatnunk. A lényeg, hogy évtizedeken át megmaradt a mítosz, a varázslat, s kötődésünket úgy hozzuk a világ tudtára, hogy közben személyes titokként meg is őrizhetjük. A Janus Pannonius utcai lakatfal betöltötte hivatását, s most pályázat útján újat telepítenek Pécs történelmi belvárosába. Ezt Bodrogi Gyula, a XIII. POSZT díszvendége avatja föl június 10-én 11 órakor, s adja át rendeltetésének Páva Zsolt polgármester és a Pécs arca címmel is rendelkező Weisz Fanni társaságában.

S ha a Sétatéren elhelyeztük a magunk lakatját, akár belvárosi barangolásra is indulhatunk, az irodalom jegyében. Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője vezeti végig az érdeklődőket június 14-én 16 órától azokon a nevezetes helyszíneken, ahol Pécshez kötődő jeles írók és költők gyakorta megfordultak. Így a mintegy két és fél órás, tematikus emléksétán Janus Pannoniustól és Evlia Cselebitől kezdve Babits Mihályon, Weöres Sándoron és Csorba Győzőn át Bertók Lászlóig és Parti Nagy Lajosig sokak lábnyomát követhetjük. Jegyek a Széchenyi téri Tourinform Irodában és a pecs@tourinforn.hu e-mail címen igényelhetők.