Már több beteg megkapta a koronavírus elleni szert, amit a pécsi egyetemen is vizsgáltak

Néhány napja kezdődött meg a Richter Gedeon Nyrt. által kifejlesztett és legyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szer klinikai vizsgálata, melyben a PTE is aktívan közreműködött.

A vizsgálat keretében a magyar betegek ingyenesen kapják a készítményt. (Mint korábban megírtuk, a Richter már gyártja a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek számára hatékonynak bizonyuló hatóanyag szintézisét.)

A klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház – mellett a Szent János Kórház vesz részt első körben, de további intézmények bevonása is várható – derül ki a PTE közleményéből.

Mint írják, a készítmény csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát és lerövidíti a kórházban töltött időt.

A klinikai vizsgálati protokoll elkészítését és a vizsgálat elindításához szükséges dokumentációt a PTE keretében működő HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructures Network) Konzorcium végezte. A vizsgálatok szakszerű és nagyon gyors engedélyezésében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Egészségügyi Tudományos Tanács vállaltak szerepet. Áldozatos munkát végzett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája, valamint az Adware Research Kft. számos munkatársa – mindkét szervezet a HECRIN Konzorcium tagja – olvasható a közleményben.

A vizsgálati anyagokat a szakemberek megfeszített munkával rekord rövid idő alatt készítették el, és a jóváhagyás is az elmúlt hétvégén megtörtént.

Elsőként a Debreceni Egyetemen kezdődött el a kezelés hétfőn, azóta már több beteg is megkapta a magyar gyártású remdesivir-infúziót az ország több kórházában.

A vizsgálathoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújt anyagi támogatást.

hirdetés
Uránia Mozi