Megújul a Vasváry-ház

Egy pályázat keretén belül kicsinosíthatják a pécsi Vasváry-házat, ami a város kulturális életének egyik központi helyszíne. Jelenleg ugyanis nagyon nincs szép állapotban. 

hirdetés

Új lehetőség nyílik a Pécs önkormányzata számára, hogy meginduljon a felújítása a város egyik legszebb, leglátogatottabb ikonikus épületének, a Vasváry-háznak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis kiírt egy pályázatot, melyben olyan épületek felújítását, bővítését és karbantartását támogatnák, melyek az évek során – akárcsak a Vasváry-ház – leharcolt állapotba kerültek.

A patinás épületre ráfér a csinosítás
A patinás épületre ráfér a csinosítás

Őri László Pécs alpolgármester elmondta, hogy a minisztérium pályázata rendkívül jó lehetőség arra, hogy a helyi közművelődés méltatlan állapotban lévő központi épületének felújítása végre megindulhasson. Hozzátette, hogy a Janus Pannonius Múzeum Király utcai épületének helyreállításával Pécs a kultúra és a műveltség támogatását előtérbe helyező stratégiájának tehet eleget, hisz a város nagyon sokat köszönhet ezeknek az ágazatoknak.

A fejlesztés pedig rá is fér a nagy presztízsű épületre, ugyanis annak nyugati tűzfaláról a vakolat már több helyen leválik, ez pedig nem csak hogy csúnya, hanem a gyalogosokra veszélyes is lehet. Gondot jelent tovább, hogy jelentős mennyiségű szennyeződés halmozódott fel az épület egyes pontjain az eldugult lefolyócsatornák miatt. Ezeket a csatornákat korábban egyébként már megjavították, de mint kiderült, korszerűtlenül. Az említett nyugati tűzfal bádogozása is hagy kívánni valót maga után, a falban keletkezett törések miatt ugyanis vízgát jött létre. Az épület teteje is megérett a renoválásra, mivel a tető fóliázása elöregedett, így pedig az esővizet sem vezeti el a csatornákba.

Az alpolgármester elmondta, hogy a pályázat keretén belül ezeket a problémákat orvosolni fogják, a bádogozást kicserélik, a lefolyókat megtisztítják, új tetőfóliák kerülnek a házra, a hulló vakolatot pedig eltüntetik.

– Tisztában vagyunk vele, hogy mindez persze nem elég, további felújítás és fejlesztés a későbbiekben is szükséges. Erre mostani lehetőségre úgy tekintünk mint egy első lépcsőre, amelyet majd továbbiak követnek, a célunk pedig az, hogy Pécsett a Kultúra városában a jelentős értéket képviselő gyönyörű épületeink méltó képet nyújtsanak a pécsieknek, és az ide látogatóknak egyaránt. Tudjuk hogy még van bőven tennivalónk, de minden lehetőséget megragadunk – tette hozzá Őri László.

A projekt bruttó 5 millió forintból valósulhat meg, melyből Pécs önrésze 10 százalék, tehát fél millió forint, míg a maradék 90 százalékot, azaz 4 és fél millió forintot a központi költségvetésből ered.