A pécsiek lenyűgözőek

Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülésén köszöntötte Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora az intézmény háromezredik külföldi hallgatóját.

hirdetés

Mohamed Omar Youssef Shaaban Mahmoud a PTE Bölcsészettudományi Kar nemzetközi tanulmányok szakának egyiptomi hallgatója, és mint kiderült, beleszeretett a városba, és nagyon jó döntésnek tartja, hogy a pécsi egyetemet választotta.

A jövőre alapításának 650. jubileumi évét ünneplő Pécsi Tudományegyetem a Modern Városok Program keretében jelentős fejlesztéseket tervez megvalósítani a közeljövőben. A cél az egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének javítása, az oktatási környezet minőségének fejlesztése, és a külföldi hallgatói létszám jelentős növelése. Utóbbi esetében látható, hogy a 3000-es számmal fontos mérföldkőhöz érkezett a pécsi egyetem, hiszen a végső cél az 5000-es létszám elérése 2020-ra.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az oklevél átadása kapcsán elmondta: „Nap mint nap látjuk, szembesülünk vele, hogy Pécs városa kulturálisan gazdagabbá, sokszínűbbé válik az egyetem külföldi hallgatói révén. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Modern Városok Programon keresztül olyan fejlesztéseket hajtsunk végre, ami segíti, támogatja az ő ittlétüket, javítja komfortérzetüket. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezekből a fejlesztésekből magyar hallgatóink is rengeteget profitálhatnak majd.”

A pécsi egyetem háromezredik külföldi hallgatója, Mohamed Omar Youssef Shaaban Mahmoud nagyon megszerette az egyetemet, a várost, sőt, egész Magyarországot.„Megnéztem a nemzetközi rangsorokat, a különböző visszajelzéseket, és ez alapján esett a választásom a Pécsi Tudományegyetemre” – emlékezett vissza Omar. „Pécs épp a megfelelő méretű város a számomra. A történelmi belvárostól a modern épületegyüttesekig minden megtalálható ebben a gyönyörű városban. A pécsiek pedig lenyűgözőek: mindenhol tárt karokkal fogadják az embert, és nagyon segítőkészek. Minden hétvégén kirándulok kicsit az országban, és mondhatom, egyre több magyar településsel és nevezetességgel esek szerelembe. Még csak két hónapja vagyok itt, de máris otthon érzem magam, és ez egyiptomiként nagy szó.” – osztotta meg eddigi tapasztalatait a háromezredik külföldi hallgatója a PTE-nek.

Az eseményen a PTE díszdoktori címét vehette át az egyetem szenátusától Ronald L. Hayes, a Virginia Commonwealth University egyetemi tanára, Ekkehard Nuissl, a toruni Kopernikusz Egyetem egyetemi tanára, Makó Csaba, az MTA Doktora, tudományos tanácsadó, Markus W. Büchler, a University Hospital Heidelberg professzora és Serafino Gladiali, a University of Sassari professzora.