Amikor még Zsolnayval terített a MÁV

utasellátó1

hirdetés

A 67 éves Utasellátó múltját idézik fel tárgyak és dokumentumok segítségével egy új pécsi kiállításon. Többek között azt is megnézhetjük, milyen Zsolnay-tányérokból kanalazták a levest az utasok egykor, vagy hogyan nézett ki egy pakli Utas cigi vagy egy szelet Úttörő csoki.

Az érdeklődők ezek mellett többek között menükártyákat, belső használatra készült szakácskönyveket, régi szakácsruhát, hálókocsi-kalauz egyenruhát és felszolgálói egyenruhát, valamint kártyanaptárt, utas-szótárt is megtekinthetnek. Emellett Utas üdítős üveg, bambis üveg és különböző étkészletek, a Zsolnay mellett Herendi, Apponyi, Alföldi – színesítik a tárlat anyagát.

utasellátó3

A vasúttársaság tavaly májusban, a fedélzeti utasellátás újbóli saját kézbe vétele előtt hirdette meg az Utasellátó ereklyék megmentését célzó programját, egyebek közt a felhívásra beérkezett tárgyakból is kerültek a tárlat anyagába.

Mint azt Őri László alpolgármester a megnyitón elmondta, pécsi vonatkozásai is vannak az Utasellátó történetének, hiszen másfél évtizeden át egy pécsi vállalkozás végezte a szolgáltatást. A tárlat szorosan kapcsolódik az idegenforgalomhoz, a kultúrához és a vendéglátási tradíciókhoz is emellett, mondta.

utasellátó4

Az egyébként vasúti mérnök felmenővel rendelkező városvezető reményét fejezte ki, hogy a MÁV a következő években az utasellátás színvonalát a járatok gyorsításával a pályaszerkezet és a kocsik korszerűsítésével is emelni tudja. Az már biztos, tette hozzá, hogy a Pécsről indulókat és a városba érkezőket nyártól egy kívül-belül megújuló pályaudvar szolgálja majd.