Nagyon menők az új pécsi kukák

Szinte percek alatt kapkodták el a legújabb szelektív hulladékgyűjtő edényeket Kertváros családi házas övezetében. Az új kukák annyira népszerűek, hogy szinte kígyózó sorok alakultak ki a kék és barna edényekért.  

hirdetés

Már több mint kettőezer háztartásban használják és a napokban további városrészekben osztják ki a színes edényeket Pécsett. A családi házas környezetben a meglévő, hagyományos gyűjtőedény mellé a lakók egy növényi hulladék gyűjtésére szolgáló edényt, valamint egy szelektív gyűjtőedényt is kapnak, méghozzá ingyen. Az utóbbi kék színűbe papír, műanyag, fém, de még tejes doboz is belerakható. A barna kukába pedig a növényi hulladékokat tehetik a pécsiek.

új edények (2)

– Eddig Újhegyen és régi Kertvárosban osztottunk edényeket. Újhegyen annyira népszerű volt, hogy 1300 edényből 1000 már a családoknál van – mondta Lóczi Szidónia, a Biokom Nonprofit Kft. pr-menedzsere.

Lóczi Szidónia hozzátette: Pécsen a családi házas területeken mintegy 24 ezer háztartás kap ilyen edényeket, kettő ütemben. A társasházban élőknek pedig lépcsőházanként egy piros színű szelektív gyűjtőkonténert helyeznek el. Ebbe ugyanúgy papírt, műanyagot, fémet és vegyes csomagolóanyagot lehet majd kidobni.

új edények (1)

– Fontos megemlíteni, hogy ezekbe az edényekbe üvegek nem helyezhetők el, arra a város különböző, forgalmas pontjain alakítottunk ki kimondottan üveggyűjtő konténereket – tette hozzá Lóczi Szidónia.

A pécsiek környezettudatosságát egyébként a számok is alátámasztják. Míg országos átlagban egy fő egy év alatt 4-6 kilogrammot, addig egy pécsi 16-20 kilogramm hulladékot gyűjt szelektíven.