Egy csodagyerek Pécsről

A zseni és a tanára együtt gyakorolnak.

Pécsi a világ egyik bizonyítottan legjobb tizenéves fizikusa, matematikusa. Szabó Attiláról, a Leőwey Gimnázium diákjáról egyik felkészítő tanára, Kiss Zoltán csak szuperlatívuszokban beszél. A végzős középiskolás a Cambridge-i Egyetemre készül.

hirdetés

Mozgalmas nyarat tudhat magáénak Szabó Attila, a Leőwey Gimnázium végzős diákja. Előbb a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián utasította maga mögé nyolcvan ország több mint háromszáz diákját, s hódította el az aranyérmet, majd egy közép-európai megmérettetésen matematikából volt a legjobb egy svájci rendezésű versenyen.

Attila állandóan számol valamit!

– Attila őstehetség, akiben a képességek remekül ötvöződnek a hihetetlen szorgalommal; szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy korosztályában matematika és fizika területen a világ legjobbjainak roppant szűk táborában van – mondja a tehetségkutató versenyeken, diákolimpiákon folyamatosan elismeréseket begyűjtő Szabó Attila egyik felkészítő tanára, Kiss Zoltán.

– Édesapám elektrotechnikus, édesanyám védőnő, így nem feltétlenül örököltem a matematika és a fizika iránti vonzalmamat – mondja Attila, aki az általános iskola harmadik osztályától már országos matematikai versenyek élmezőnyében szerepelt. Amikorra elkerült a Leőweybe, gyakorlatilag akkora tudása volt, hogy az első év szeptemberében sikerrel tehette volna le az érettségijét, s egyetemistáknak meghirdetett versenyeket nyert meg.

Mégsem szabad úgy tekinteni a fiatalra, mint egy szuperszámítógépre.

– Bár a rendelkezésemre álló szabadidőmben is sokat gyakorlok, nem kizárólag a matematikára és fizikára fókuszálok, van ezen kívül is életem; a korosztályommal együtt szórakozom, összejárok a barátaimmal. Minden érdekel, semmi sem áll távol ilyen szempontból tőlem – mondja.

A szakmát tekintve szép karrier áll mindenesetre előtte, hiszen bármelyik egyetem tárt karokkal várná, ráadásul felsőfokú szinten beszéli az angolt és a németet is a kitűnő tanuló.

– Még nem döntöttem el, hogy a Cambridge-i Egyetemen folytatom-e tanulmányaimat vagy az egyik hazai universitason. Az azonban bizonyos, hogy az elméleti fizika kutatásával foglalkozom majd – teszi hozzá Attila, aki ha az angol egyetemet választja, s lediplomázik, olyan díszes társaságba kerül, amelynek Isaac Newton és Stephen Hawking is tagja.