Ők voltak Pécs arcai 2013-ban – I. rész

Zachary Tipton és Zoltan Milaskey

A pécsi gyors

hirdetés

Michelisz3

Teljesen új szereplőként a BMW után idén debütáló Honda Civic volánja mögött szerepelt a túraautó világbajnokságon Michelisz Norbert, pécsi autóversenyző. A pilóta élete legjobb szezonján van túl.

 

A Bóbita “láthatatlan” embere

Jankó Mátyás2

Kis túlzással Jankó Mátyáson múlik egy-egy előadás sikere a Bóbita Bábszínházban. A fiatalember ellenőrzi le ugyanis a díszletet és a kellékeket a színpadra lépés előtt. Hívták más színházba is, de ő a társulatot a családjának tekinti, ráadásul Pécset sem szívesen hagyná itt.

 

A fotós szemével a világ

tam_laszlo_portre

Tám László, a hetven felett járó alkotó, aki – sok más elismerése, díja mellett – 1998-ban az Angol Királyi Fotóstársaság meghívott előadója volt, idén két könyvet jelentett meg.

 

Most az erdőkért harcol

Vicze Csilla

A Tubes-ügy egyik “élharcosa” ezúttal a Mecsek erdeinek megmentését tűzte ki célul. Vicze Csilla elsősorban jogászként kíván tenni környezetéért, számára nagyon fontos az őt körülvevő természet állapota.

 

Utcán, rézzel viszik Pécs hírét

BOSS_12_s

Trombita, harsona, tuba, mellophone, szaxofon, némi dob, kilenc életvidám fiatal, jól csengő zenék átiratai és egy utca. Nem is kell más egy jó kis fiesztához. Két éve alakult pécsi Band Of StreetS pillanatok alatt képes jókedvre deríteni bárkit.

 

Szorgalom teszi a világbajnokot

szorgalom teszi a világbajnokot

Él Pécsett egy harcművész, akiről talán kevesen tudják, hogy világbajnok. Novotny Bence még gimnáziumban kezdett el kempozni, mostanra pedig kitartásának köszönhetően a magyar válogatottba is meghívást kapott.

 

Pinczehelyi, a progresszív

pinczehelyi

Szigetvárról származik, fél évszázada pécsi, Velence hozta el számára a nemzetközi ismertséget. Grafikus és festőművész, akit nemcsak alkotótevékenysége okán, de mint galériavezetőt is jegyez a hazai, s a külföldi szakirodalom. Szenvedélyes utazó, de legjobban népes családja körében érzi magát.

 

Lelkes focidrukker a Harmadik igazgatója

lelkes focidrukker

Sráckorában tehetséges focistának tartották, de szenvedélyesen bújta a regényeket. Aztán elbűvölte a színház világa: Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója közel fél évszázada a színház vonzásában él.

 

 Önkénteskedik a legjobb osztályfőnök

Önkénteskedik a legjobb osztályfőnök

Alsós osztály visz jelenleg a Jókai Mór Általános Iskolában Varga Péterné, az év osztályfőnöke. A diákok szavazatai alapján idén őt ítélték a legjobbnak.

 

A lány, aki nem ismer lehetetlent

teszlák niki2

Közvetlen, mosolygós és gyönyörű. Első pillantásra ennyi látszik Teszlák Nikolettről. Csak, ha valaki jobban megnézni, akkor veszi észre, hogy valami nem stimmel a jobb kezével. A Pannon Filharmonikusok esélyegyenlőségi referense arra bizonyíték, hogy testi fogyatékkal is lehet valaki boldog, sikeres és élhet teljes életet.

 

Noé: a férfitestbe zárt nő

Kiss Tibor Noé kiemelt

Ha valaki férfiként szívesen bújik női ruhákba, az szokatlan. Ha ez az illető ráadásul a helyi irodalmi élet egyik meghatározó szereplője, akkor még jobban felfigyelünk rá. Az ezek mellé társuló futball iránti szenvedélyről már nem is beszélve. A pécsi Kiss Tibor Noé őszintén és nyíltan vállalja önmagát és tanulni lehetne tőle toleranciáról, fociról és irodalomról is.

 

Napszemüvegek bakelitlemezből

Milaskey Tipton Zakariás
Milaskey Tipton Zakariás

Milaskey Tipton Zakariás bakelitlemezből készült szemüvegekkel hódította meg a magyar és a nemzetközi piacot, keretei a sztárvilágban is népszerűek. Elton John például évekkel ezelőtt az akkori összes létező modellt felvásárolta. Jelenleg a szemüvegekhez szükséges alkatrészeket készítik Pécsett, de a terv az, hogy idővel a teljes gyártási folyamat áthelyeződjön ide.

 

Magyarra fordítja a Trónok harcát

 

halamita_

A sorozatfüggők hétről hétre alig várják, hogy megkaparintsák kedvencük aktuális részének magyar feliratát. Mindeközben nem is gondolnák, hogy az ország egyik legrégebb óta tevékenykedő feliratkészítője pécsi illetőségű! A Trónok harca fordításáért halamita, azaz Miholics Zoltán a felelős.

 

Pécsimami: Anyukából lett üzletasszony

gellén nóra gyerekek

Gellén Nóra a pecsimami.hu oldal elindulása utána hamar franchise hálózatot épített ki Imami néven. A keze alatt futó weboldalak mostanra országos szinten arra törekednek, hogy információkkal segítsék a szülőket. Nóra háta mögött van már néhány díj, amit üzletasszonyként zsebelhetett be, többek között tavaly az Év Anyavállalata címet nyerte el.

 

Az alma és a fája

gajcsi blanka

Nem ugyanazon a területen alkotnak, mégis hatással vannak egymás művészetére. Gulyás Gabriella papírmasé babáin akaratlanul is lánya,  Gajcsi Blanka arca köszön vissza; az édesanya pedig nem tud úgy elindulni a munkába, hogy nem viseljen valamilyen különleges darabot lánya ékszerei közül. Hasonlóak és különbözőek, de egy dolog mindenképpen közös bennük: a Signo Galéria állandó kiállítói.

 • baykonúr

  pécsi versenyző lett a Norbi?most hogy eredmény van?a versenyeiről részletesen beszámolni az meg ráér?ha én Hímesházán laknék kicsit zavarna ez a pécsizés….

 • Stemler Miklós

  Kedves kollégák, az ugye megvan, hogy nem csak a feliratok, de a regények fordítója is pécsi illetőségű? 😉

 • Tükenőci

  Én is osztom ezeket a véleményeket !

 • !!!

  Jaj, Jézusom. Pécs sokkal több ennél.

 • ez komoly?

  És ezt ki állította össze? Keveset tud Pécsről, ha szerinte ők Pécs arcai.!