Ők voltak Pécs arcai 2013-ban – II. rész

Él-hal a retró dolgokért

hirdetés

retró-múzeum1

Földrajzból és politológiából szerzett diplomát, mégis inkább gyerekkori álmait valósítja meg Tompos Gergő, a pécsi Retró Múzeum egyik életre hívója.

 

Összeáll a Kispál és a Borz

kispal

Hosszú évekig nyúzták egymást a zenekarban, vitásan váltak el, de három évet bírtak egymás nélkül. Lovasi és Kispál újra együtt.

 

Euróvízióra menne a pécsi hajléktalan

james-123
A hajléktalan férfi, James Franciaországból tért haza, novembertől utcaseprő lesz. Most meghódítaná Európát.

 

Öt gyerek mellett az éjszakai élet császára

Szép-Tamás1
Szép Tamás Spanyolországban, Budapesten is megfordult, mielőtt hazatért volna Pécsre létrehozni a Nappali kávézót, miközben öt gyermeket nevel.

 

Erőt kap az Apolló lelke

Varga Gabriella 0061

Az Apolló Mozit lassan tíz éve üzemeltető alapítvány vezetője, Varga Gabriella nem tartja ellenfélnek a multikat. Azt mondja, van miért dolgozni.

 

Pécs karnagya: Tillai Aurél

tillai_aurel04
A nyolcvanon túl is igen aktív zenetudóst választották idén Pécs díszpolgárának.

 

Törit tanít a fő rockmaratonos

Nem bírja a külsőségeket, meg öreg is már - mondja

Varga Zoltán az Árpád gimiben vezeti be a történelem rejtelmeibe a diákokat, ha épp nem a Rockmaratont szervezi. Visszafogott külső mögött egy igazi rocker van.

 

Zsu szíve mindig pécsi marad

Jakabos-Zsuzsanna

Kiváló formában várja a világbajnokságot a gyönyörű pécsi úszónő, Jakabos Zsuzsanna. Bárhol is úszik, szíve mindig Pécshez fogja kötni.

 

Zenél, ameddig bírja

kozmajános, utca zenész1
Négy gyereket tart el Kozma János, a vak pécsi utcazenész, akinek a zene maga a szabadság. Járt egyetemre, van szakmája, bejárta a fél országot, mégis az utcán akar megöregedni.

 

Egy pécsi hős

Debreczeni József szerint egy nemes gesztust gyakoroltak

Mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia. Forradalom idején olyan az ember lelke, mintha szerelmes volna – véli az 1956-os hős, Debreczeni László.

 

Nincsenek úri hóbortjai

Bachar Najari5

Igazi kozmopolita a Zsolnay-gyár új tulajdonosa, Bachar Najari. Építésznek készült, Svájcba a szerelem miatt ment, végül Magyarországon kötött ki. Most a Zsolnay-gyárat próbálja életben tartani.

 

Ő a pécsi Indiana Jones

Bertók Gábor régész szerint a forradalmi újításoknak köszönhetően minden eddiginél pontosabb képet kapnak a múltról

Nemcsak a Dél-Dunántúlon, de a Szentföld leghíresebb keresztes várában is kutatott, sőt, kereste Kleopátra sírját is Bertók Gábor pécsi régész, aki a levegőből kutatja a föld alatti kincseket.

 

Atléta is lehetett volna a püspök

Keményen sportol ma is...

Lehetett volna sportoló, vagy tanár Udvardy Györgyből, de Isten erősebb volt.

 

Regényes az élete is

Szalay Dávid
Kanadában született, Londonban nevelkedett mégis Pécset választotta otthonának Szalay Dávid. aki angolul ír, könyveivel több nemzetközi díjat is nyert már. Munkáiért a New Yorker Magazine beválasztotta a 20 legjobb negyven év alatti brit regényíró közé.

 

A Dante kávézótól Zsolnay Miklósig

petőfi (4)

Jellegzetes szakáll, selyemsál, öltöny – így ismerhető fel a pécsi Petőfi a Dante Caféból. Horváth Tamás egy kis ideig a Caflisch cukrászdával is szerencsét próbált, majd regényt írt Zsolnay Vilmos fiáról.