Összefirkálták a tettyei kilátót

Valaki úgy érezte, több helyen is muszáj otthagynia a keze nyomát a XVI. századi palotarom kilátójánál. Az otromba felirat egyikét jó magasra sikerült tenni, így az a Tettyében gyönyörködőket zavarhatja leginkább. 

hirdetés

Magyarország egyik védett reneszánsz műemlékeinek része a Szathmáry Palotarom. A XVI. században építtette Szathmáry György püspök nyári rezidenciaként. Az EKF kapcsán 2011-ben ez a terület teljesen megújult, kiemelt projektként kezelték. Akkor sokan vitatták, hogy az oda épített, acélszerkezetű kilátó beleillik a tájba, de végül a pécsiek megkedvelték a helyet. Ma már hétvégente szinte sorba kell állni, hogy fel lehessen jutni.

Most azonban több helyen is összefirkálták a corten acélból készült emelvényt, ami egyébként az évek alatt nyerte el mostani küllemét. Az időjárásálló acéllemez Magyarországon még kevés helyen használt, de Pécsett mégis több helyen fellelhető. A Zsolnay Kulturális Negyedben található Művészeti Kar bejárata is ilyen díszelemet kapott. Ennek a lemeznek az egyik fő “szépsége” és jellemzője, hogy az időjárás és az évek alakítják patináját. Azóta országszerte hódít a pár éve extrémnek számító anyag, s Budapesten is egyre több helyen találkozni vele.

Az anyag elvileg “önmagát” tisztítja

A rongálónak pedig rossz hír: az anyag egy sérülés esetén önmagától kijavítja a horzsolt felület patinarétegét. Így, ha eltávolítják a firkát – ahogy ez az egyik firka esetében már meg is történt a városüzemeltetési cég alvállalkozójának jóvoltából – valószínű akkor sem hagy nyomot, idővel teljesen eltűnik, visszamattul.