Párizsban mutatkozott be Pécs

Egy karácsonyi barangolás Párizsban?

A párizsi magyar nagykövetség szervezésében  mutatkozott be dél-dunántúli régió és Pécs a francia fővárosban. A rendezvényeken gazdasági és turisztikai értékeket vonultattak fel. 

hirdetés

Borokat, gasztronómiai különlegességeket is megmutattak, de a  Zsolnay Kulturális Negyedről, a Pécsi Püspökségről és az Europa Cantatról hallhattak a párizsiak a minap megtartott rendezvényen.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere  szerint egy város akkor tud erős idegenforgalmi sajátosságot felmutatni, ha erős kultúrája és Pécs azon kevés városok egyike, amelyen az emberi kultúra minden egyes korszakban komoly nyomot hagyott.

– A római korszakból a korai római keresztény emlékek, a korai keresztény épített sírkamrák maradtak fenn, amelyek a Világörökség részét képezik. Az időközben feltárt, és még nem bejárható emlékeket hamarosan egy pályázati program keretében hozzáférhetővé tesszük – mondta Páva Zsolt, aki beszélt a pécsi porcelánt a világhír útján elindító Zsolnay Vilmosról, aki 1908-ban emlékművet állított a Mecsek egyik pontján, a napóleoni győri csata 100 éves évfordulója alkalmából. Az ott megsebesült francia katonák egy részét Pécsen gyógyították és ápolták.

Páva előadásában  megemlítette az op art művészeti irányzatának megalapítóját, Victor Vasarelyt is, aki Pécsett látta meg a napvilágot, de Aix-en-Provence-ba alkotott. Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. vezetője hozzátette, a kultúra híd szerepe bizonyíthatóan hatással van a gazdasági életre, amelynek a turizmus ma már fontos és alapvető eszközévé vált.  Pécs városának meghatározó eleme kulturális életének sokszínűsége. A Magyar Turizmus Zrt. regionális vezetője, Hegyi Zsuzsa pedig a régió turisztikai kínálatáról, kulturális, bor-, gasztronómiai kínálatáról tartott előadást.