Pécsi diák a sanghaji napilap címlapján

Két pécsi diák, Ács Panna és Csomor Kristóf vehetett részt a kínai Sanghajban rendezett nemzetközi táborozáson. Egyikük még a 30 milliós város újságjának címlapjára is felkerült.

hirdetés

Egész Magyarországot két pécsi diák képviselte abban a programban, amelyre dél-koreai, japán, új-zélandi, német, montenegrói, lengyel, szerb és angol diákok kaptak még meghívást. Sanghaj Jiading városrésze több évre visszanyúló partneri kapcsolatokat ápol Péccsel, és már harmadik alkalommal hívott meg pécsi diákokat a táborba.

A rendezvény jól mutatja, hogy egy-egy partnervárosi kapcsolat milyen lehetőségeket hordoz magában a pécsi polgárok, fiatalok, diákok számára.

– A kínai kultúrával és annak értelmével ismertettek meg bennünket. Nagyon különleges élmény volt, mint a világ egy újszülöttnek. Az élet, a gasztronómia, az illatok, minden teljesen más mint Európában. Az egy hét alatt nem volt olyan nap amikor ne tudtak volna valami újat mutatni nekünk – mondta lapunknak Csomor Kristóf a Koch Valéria Gimnázium 12. osztályos tanulója.

– Mielőtt láttam volna a várost, elképzelhetetlen volt számomra, hogy fér el egy városban 30 millió ember. Amikor odaértem, láttam: felhőkarcolók sokasága amerre a szem ellát. A gasztronómia sokrétűsége is meglepett, ennyi különböző alapanyaggal és fűszerrel még nem találkoztam, nagyon megszerettem az igazi kínai konyhát, és nem volt olyan, amit nem kóstoltam meg. Érdekes volt az is, hogy a kínai diákok sokkal komolyabban veszik a tanulást, többet járnak iskolába és kevesebb a szabadidejük, de ez láthatóan nem zavarja őket. A lapban megjelent képen hagyományos kínai ruhában tanuljuk a tradicionális kínai könyvjelző készítést – tette hozzá a diák.

Csomor Kristóf és Ács Panna kínai kisérőjükkel

A pályázóknak nem volt könnyű dolguk, egy angol nyelvű, 8000 karakter terjedelmű pályaművet kellett benyújtaniuk, három téma közül választhattak: Pécs, a kultúra városa egy pécsi diák szemével; Hogyan készülök a jiadingi nemzetközi diáktáborra?; Miért jó testvérvárosnak lenni? A benyújtott pályázatokat egy három főből álló bíráló bizottság értékelte, majd egy személyes, angol nyelvű beszélgetés után választották ki a két győztest, Vagyis Ács Pannát és Csomor Kristófot.

Hirdetés