Rá sem lehet ismerni Pécsre

Mint minden nagyobb magyar város, Pécs is rengeteget változott az eltelt évtizedek során. A Fortepan archívum-oldalán található ’30-as és ’50-es évekbeli pécsi városfotókon látható helyszínek a fiatalabbak számára szinte felismerhetetlenek, az idősebbek viszont garantáltan nosztalgikus hangulatba kerülnek tőlük. A hatalmas változás pedig csak úgy látható igazán, ha összehasonlítjuk a fotók akkori és mostani helyszíneit. Ezen felbuzdulva bejártuk és újrafényképeztük az archív képek helyszíneit.

hirdetés

Irgalmasok utcája, Kossuth tér sarka, 1959

irgalmasok fortepan

Gál Éva pécsi helytörténész elmondta, hogy a Majláth (ma Kossuth) tér 7. szám alatt állt az 1903-ban épült Vadászkürt szálloda. Tulajdonosa az a Hirschfeld Sámuel sörgyáros volt, aki több vendéglátóegységet is üzemeltetett a városban, elsősorban jó minőségű söreinek értékesítésére. Ma a szálloda helyén a Konzum működik. Az akkoriban rendkívül népszerű Napsugár cukrászda helyén ma gyógyszertár áll, lovaskocsik helyett pedig már csak gyalogosok, biciklisták, és persze taxisok közlekednek.

kossuth tér1

Színház tér, 1930

színház tér fortepan

A Pécsi Nemzeti Színház a 18. században épült egy domonkos kolostor helyén, 1895-ben adták át. A mellette álló egykori bérpalotában működött a Vigadó, akkoriban népszerű, neves bálok helyszíne, ahol a múlt századfordulón a fiatalok táncórákat is vehettek. Itt működött 1911-től a város első mozija, az Uránia Bioskóp is. Ma már itt sem járnak autók, helyettük két szökőkút is csobog a színház előtt. A sarkon látható fehérnemű bolt helyett pedig cukrászda áll.

színház tér

Búza tér, 1959

búza tér fortepan

A Budai Külváros meghatározó,  egykor hatalmas, puszta területe, a Marha tér, vagy Vásár tér (később Búza tér) a 18. században alakult ki, mint a város legnagyobb vásártere. A helytörténész ehhez hozzátette, hogy kezdetben a 48-as tér és az alatta levő terület is hozzá tartozott. Beépítése a 20. században fokozatosan történt. A havihegyi templom ugyan még ma is látszik a térről, a hely maga azonban szinte felismerhetetlen a mai állapotához képest. Villamos nem jár már itt, átrendeződtek az utak és a járdák, a város egyik legfontosabb vásártere azonban a mai napig, a Corso Hotel és a mellette álló hatalmas üzletkomplexum ellenére is megmaradt a pécsi vásárok helyszínének, ugyanis a termelői piac itt kap helyet már egy ideje.

búza tér

Király utca, 1953

király utca fortepan

Az egykori Nagy utca a város kelet-nyugati tengelyében évszázadokon át a főutca szerepét töltötte be. 1864-ben Király József pécsi püspökről nevezték el Király utcának. A villamos ma már csak díszként áll a Ferencesek utcáján (és szerencsére a villamos-vezetékektől is megszabadult a városkép). A ruhabolt helyett étterem áll, de az legalább a Lezser. A Lang Adolf tervei alapján 1905 és 1907 között felépült mai városháza épületben régen üzletek működtek. A két világháború közti időszakban például a világhírű Hamerli kesztyűboltba térhettek be ide a pécsiek. Sőt, a hatvanas években a városházán üzemelt a Centrum Áruház is. A képen látható üzlet helyett ma McDonalds működik, de már nem sokáig. Hogy kik költöznek majd a helyükre, az még kérdéses.

király utca