Pécs és Fellbach: történelmi súlyú testvériség

Nem semmi helyen fekszik a kisváros

Fellbach és Pécs között nem csupán testvérvárosi kapcsolat alakult ki több mint 30 éve. A két város közötti barátság ugyanis politikai és történelmi jelentőségű.

hirdetés

Fellbach szomjazott Pécs barátságára

A festői környezetben elterülő német testvérvárosunk, Fellbach és Pécs barátsága 1986-ig nyúlik vissza, mikor a Pécsi Ipari Vásáron megjelenhetett a nyugatnémet város és a cégei is. Ekkor Fellbach akkori polgármestere, Friedrich Wilhelm Kiel is ellátogatott Pécsre, aki az eseményen jelentette be, hogy szeretnének testvérvárosi kapcsolatot kialakítani a várossal, mivel Pécset Fellbachhoz nagyon hasonlónak látta. Kiel Pécsett tett nyilatkozatából kiderül, hogy Fellbach erősen szomjazott Pécs barátságára.

Nem semmi helyen fekszik a kisváros, háttérben a Kappelberg

– Már számos egyesület, sportkör, énekkar jelentkezett nálam, hogy szeretnének Péccsel kapcsolatot kialakítani. De lehetőség lenne a két egyetem kapcsolatának felvételére vagy például a német nyelvet oktató pécsi általános iskolák és a fellbachi iskolák együttműködésére. Úgy vélem, a lehetőségek nagyok és a hivatalos együttműködéstől az egyesületek együttműködésén keresztül egészen a családi, baráti kapcsolatokig kellene eljutni.

Fellbachi életkép 1929-ből

A testvériség megkötéséhez vezető következő lépcsőfok az volt, hogy Fellbach meghívta Pécset a szintén 1986-ban rendezett magyar kiállítására. A kapcsolat gyorsan szorossá vált, még ebben az évben meg is köttetett a testvérvárosi szerződés Pécs és a jelenleg 45 ezres német város között.

– Ha valaki megkérdezi a fellbachiakat, hogy ismerik-e Pécs nevét, minden bizonnyal igenlő válaszokat fog kapni. Az emberek örülnek a kapcsolatnak. Érzik, hogy ez valami különös, nagyszerű – mondta az esemény kapcsán a fellbachi polgármester, akit később Pécs díszpolgárává is avattak.

A faluból lett város

Fellbach egészen 1934 végéig nem volt város, csupán egy falucska (falusias jellegét részben meg is tartotta), melyet 1121-től egymást váltva birtokoltak pénzes német családok, grófok, földesurak.

A kultúra Fellbachtól sem esik távol

Városként Fellbach gyorsan gyarapodott és növekedett, Baden-Württemberg-tartomány legnépesebb falujából a térség ipari és kulturális központja lett, ahol ma olyan nevezetességek várják a turistákat, mint a városháza-komplexumban 1997-ben megnyitott városi galéria, a fellbachi várostörténeti múzeum, a Schwabenlandhalle Fellbach kulturális és kongresszusi központ, a Maria Regina katolikus templom (amit átadásakor Európa legmodernebb templomának neveztek), és természetesen Fellbach legjelentősebb történelmi emléke és a város szimbóluma, a Luthertemplom.

A Maria Regina nem egy megszokott templom

De a közelben lévő Kappelbergen sem szabad kihagyni a sétát, a gyönyörű természeti turistalátványosság Fellbach legvonzóbb helyei között van.

Szenzáció volt

A Pécshez képest kisvárosnak számító Fellbach immáron több mint 30 éve testvérvárosunk, a kapcsolat „ezüstlakodalmát” 2011-ben ünnepelték.

A város főtere és a Luthertemplom

A fellbachi városvezetés – élén ekkor már Christoph Palm főpolgármester – nagy delegációval érkezett Pécsre, ahol Palm elmondta, hogy a politikai kapcsolatnak indult együttműködés barátsággá érett. Kiemelte, hogy a szerződés megkötése politika-történelmi esemény volt, mely Németországban szenzációként hatott, hiszen a két város hozta tető alá az első hivatalos német-magyar testvérvárosi egyezményt.

Kilátás a Kappelbergről

A mai napig tartó kölcsönös támogatás és barátság megannyi pozitív diplomáciai hatása mellett a pécsiek az együttműködés sikerességének egyébként szó szerint kézzelfogható nyomát is láthatják a városban 2002 óta. Stílszerűen ugyanis a Citrom utcán található Fellbach téren ekkor adták át Rotraud Hoffmann német szobrászművész Partnerség című szobrát, melyről bizonyára sokan nem tudták, hogy mit is szimbolizál.

 

Forrás: Dunántúli Napló Archívum, Hetedhéthatár