Pécs legkeményebb rendőrétől tanul mindenki

Itt mosolyog, de a bűnözők ettől még retteghetnek

Obendorf Roland Pécs egyik legkeményebb rendőre, aki nap mint nap fut bele komoly veszedelmekbe, de köszönhetően a vezetésével kialakított rendőrségi közelharcrendszernek, nemcsak ő, hanem az ország rendőrei is képesek megvédeni magukat.

hirdetés

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság törzszászlósa rendfenntartói pályafutását a honvédségnél kezdte, ahonnan a pécsi rendőrséghez került a 2000-es évek elején, de szolgált a TEK elődjeként ismert megyei kommandónál is. Obendorf Roland már ekkor a kick-box mestere volt, de rá kellett jönnie: a rendőrségi munkához ez a küzdősport nem passzol, ezért valami olyan harcművészeti ágat keresett, amit jobban lehet hasznosítani a hétköznapi intézkedések során. Ekkor jött képbe az izraeli krav maga, ami épp akkor jutott el hazánkba is.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=KHk1C5UdJN0″ width=”650″]

Az izraeli katonák és rendőrök kőkemény harcrendszere már közelebb állt ahhoz, amit keresett,  de a krav maga intenzív változata – mesélte a rendőr – túlságosan is keménynek bizonyult a magyar jogrendszerhez, ezért valami olyasmire volt szükség, ami jobban idomul a magyar rendőrök hétköznapjaihoz, hisz’ itt nem kell mindennap öngyilkos merénylőket leszedni. A krav magát le kellett finomítani, hozzá kellett igazítani a magyar rendőrségi intézkedésekhez.

A törzszászlós tanítja a rendőröket és a pécsi civileket is
A törzszászlós tanítja a rendőröket és a pécsi civileket is

Ekkor keletkezett az úgynevezett „tactical combat”, azaz a rendőri taktikai közelharcrendszer, amit ma minden rendőrnek tanítanak. A munkában pedig Obendorf az elejétől a végéig jelen volt, a harcstílus kidolgozásának szakmai alapjait és a krav maga átdolgozásának folyamatát is felügyelte, valamint az országos munkát is segítette harcművésztudásával.

Obendorf nem szórakozik
Obendorf nem szórakozik

Ez a speciális taktikai harcrendszer pedig – ami nap mint nap menti meg rendőrök életét – a precíz és súlyos ütésváltásokon túl mindent magában foglal, amit egy rendőrnek tudnia kell, a jogszerű eljárástól a veszélyes helyszínek megközelítésén és felderítésén, bűnözők lefegyverzésén át a kényszerítőeszközök (mint például a gumibot, vagy annak egy változata, a tonfa) és persze a lőfegyverek leghatékonyabb használatáig. De Obendorfék oktatják a rendőröknek a nagy sebességgel történő autósüldözések trükkjeit is.

Minden fogást ismer
Minden fogást ismer

A leggyakrabban persze ennek az összetett harcrendszernek nem a közrendőrök veszik hasznát, hanem a közterületi támogató alosztály speciálisan képzett rendőrei. Ennél az alosztályánál dolgozik Obendorf is. Ahogy elmondta, ők nagyjából a járőrszolgálat és a TEK között helyezkednek el, és olyan veszélyesebb és rizikósabb küldetéseket bíznak rájuk, mint például az agresszív vagy pszichotikus bűnözők börtönökbe kísérése, rajtaütéseket hajtanak végre kábítószer-terjesztőkön, és minden olyan küldetésben részt vesznek, amelyhez nagyobb erő és mindenre kiterjedő tudás szükséges. Munkájuk pedig akad bőven, mondta, a hétvége és a szabadnap fogalmát szinte nem is ismerik.

Itt mosolyog, de a bűnözők ettől még retteghetnek
Itt mosolyog, de a bűnözők ettől még retteghetnek

Obendorf azonban nemcsak rendőröknek tanítja meg az önvédelem és a lefegyverzés legprofibb technikáit, hanem mindenkinek, aki szeretne elmerülni a rendőrségi taktikai harcrendszer rejtelmeiben. Civilben ugyanis az általa kialakított harcot a Tactical Combat Oktató és Fejlesztő Egyesületben – amelynek alapítótagja – tanítja polgárőröknek, biztonsági őröknek, nőknek, gyerekeknek. Emellett pedig a Széchenyi István Gimnáziumban is oktatja a rendőri intézkedés tudományát.