Pécs menő testvérvárosa, ahol Jimi Hendrix született

Seattle, a Space Needle-lel

Forgóéttermes kilátó, a világ legnagyobb kávézólánca, a Microsoft, a Nirvana együttes. Mindezt Seattle-nek köszönheti a világ, Pécs legvagányabb testvérvárosának!

hirdetés

Ha számba vesszük, hogy Pécs mennyi várossal ápol testvérvárosi és egyéb kapcsolatot, kimondhatjuk, hogy a városunk világváros. Azt ugyanis sokan nem tudják, hogy Pécs jelenleg 10 európai és 2 egyesült államokbeli várossal kötött már baráti-, politikai- és kulturális szövetséget. Nemrégiben Pécs egyik legrégebbi partnerét, Szlivent mutattuk be, most pedig következik Seattle. Bizony, a grunge őshazája Pécs testvérvárosa!

Seattle, a Space Needle-lel

Egy tüke seattle-i indián városa

Az alig több mint 600 ezer fős amerikai nagyvárost az 1850-es években alapították. Az Egyesült Államok északnyugati régiójának legnagyobb városa a Seattle nevet egy legendás indián törzsfőnökről kapta, aki az 1840-es években áttért a katolikus vallásra és megnyitotta földjeiket a fehér telepesek előtt.

Az öreg törzsfőnökről kapta a nevét a város

Ugyan sorsa hasonló volt, mint megannyi indiáné – rezervátumba került –, de haláláig kiállt a városért, és a környékbeli indiánokért. Több utcát is elneveztek róla a városban, pécsies kifejezéssel élve, igazi tüke seattle-i volt.

Ahonnan a Starbucks jön

A „Smaragdváros” becenevet viselő Seattle legnagyobb és leghíresebb látványossága minden bizonnyal az 1962-es Világkiállításra megépült Space Needle (fordítsuk Űrtűnek) kilátó, mely ugyan 184 méterével kisebb, mint a 197 méteres pécsi tv-torony, viszont 150 méternél található benne egy étterem, ami körbeforog, miközben épp kajálnak a turisták.

Az operaház Seattle-ben

Felsorolni is nehéz, hogy Seattle mi mindenről híres még, hiszen a Washington állambeli város egyszerre gazdasági és kulturális központ is a térségben. Többek között itt székel az Amazon webáruház, a Starbucks kávézómonstrum, a város közelében áll a Costco üzletlánc és a Microsoft főhadiszállása is, a 2000-es évek elejéig a Boeing repülőgépgyár is itt működött (amiért sokáig „Repülővárosként” emlegették), emellett pedig még egy forgalmas kikötővel is rendelkezik. A seattle-i operaház és balett világhírű, de a városban rengeteg színház, múzeum, könyvtár is várja a kultúra szerelmeseit, épp ezért nem véletlen, hogy Seattle sokszor nyerte el az Egyesült Államok „legolvasottabb” városa címet. Ha belegondolunk, Pécs kulturális életét könnyen párhuzamba lehetne állítani testvérvárosával – persze módjával, hiszen Pécsen nem él 600 ezer ember.

A Nirvana szülőhazája

Ha viszont valamiről Seattle igazán ismert (azon túl, hogy folyamatosan esik ott az eső), az a ’80-as évek végét és a ’90-es évek könnyűzenéjét meghatározó grunge zene. Mindenki hallott már a Nirvanáról, a Mudhoney-ről, Pearl Jamről, a Soundgardenről, az Alice in Chainsről. Na, ezek mind seattle-i grunge bandák, akik ugyan fénykorukban sem hívták magukat grunge-nak, kifejezetten utálták ezt a skatulyát, de hát a seattle-i rock hangzást ezzel a szóval tudták a legjobban leírni a zenei újságírók.

Merthogy a grunge azt jelenti, hogy kosz, mocsok, piszok, ilyesmi. A fenti együttesek hangzása ugyan valóban csúnya, de zenéjük mégis más és más. Érdekes párhuzamba lehet ezt a rocktörténeti fordulatot állítani a Pécsett történtekkel is, hiszen amikor beütött a grunge, itt is épp nagyot tarolt a Kispál és a Borz, valamint a nyomukban sorra születő alternatív bandák. Feltehetően semmi köze a zenéhez, de mégiscsak érdekes egybeesés, hogy pont 1990-ben kötött Pécs és Seattle testvérvárosi szövetséget.

Kultúrában és gazdaságban is erős város

A testvérvárosi szerződésnek köszönhetően a két város között programcserék valósulnak meg a tudomány, a kultúra, a művészet, az egészségügy és a sport területén. Példának okért a seattle-i Washington Egyetemről érkeztek hallgatók a Pécsi Tudományegyetemre, hogy jobban megismerjék a várost és az országot, de ez fordítva is igaz. A szövetség 20. évfordulója alkalmából 2010-ben Seattle-ből Pécs ajándékot is kapott, egy Józsa László, seattle-i magyar által készített szobrot és egy gémet (Seattle szimbóluma) ábrázoló faliképet, amit Andrew Peterson helyi szobrász készített.

Jimi Hendrix is Seattle-ben született

Noha nem a leghasznosabb információ, de azért nem árt tudni, hogy a Grace klinika című sorozat is itt játszódik, valamint a Twin Peaks kultsorozat is a városhoz köthető, mivel a nem létező kisváros Seattle mellett „található”. Ja, és egyébként minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa, Jimi Hendrix szintén itt született.