Pécs a menüzés fellegvára

Ahogy délben megkondulnak a harangok, úgy lőnek ki munkahelyükről, vagy épp otthonról a pécsiek, hogy végre ehessenek valahol valami finomat olcsón. De hova is mehetünk ilyenkor?

hirdetés

Talán sokan egyetértenek abban, hogy Pécs étterem-felhozatala párját ritkító. Bemutattuk már azokat a kedvenc vendéglőinket, ahol igazi jó magyaros ételekkel tömhetjük meg a bendőnket, és olyan helyeket is szemügyre vettünk, ahol a minőség és a magas elvárások uralják a konyhát. Most azonban eljött a délidőben kirajzó pécsiek kedvenc helyeinek szemléje, ugyanis a legjobb menüző helyek következnek.

A menüzés új útjai
A menüzés új útjai

Bizonyára mindenki emlékszik az első és a második Flekkenre, a Hungária út menükirályaira. Mára már egyikük sem létezik, helyükön új helyek nyíltak. Az egyik Szmájli névre hallgat – és még nem is nyitott meg –, a másik viszont Hungária Vendéglő néven már két hónapja üzemel és tarol. A helyet Kovács Tibor nyitotta újra, aki a Belügyminisztérium konyhafőnöke volt, most viszont már a Hungáriát viszi ügyvezetőként, séfként, és még a felszolgálásba is besegít. Aki pedig ide jön ebédelni, az 9-féle menüből választhat (az áraik 550-950 forint között változnak). A hét három napján lehet itt halat enni, de a paleo-étrend kedvelői is találhatnak itt kedvükre való fogást. A vezetőváltást a vendégek is érzik, Kovács ugyanis elmondta, hogy délben mindig tele van az étterem, a környékbeli hivatalokból, üzletekből, és az egyetemről is érkeznek hozzájuk visszatérő vendégek. A profil kimondottan a menüzés köré fonódik – de persze á la carte is választhatunk a finomságok közül – az adagok nagyobbak lettek, az ételek és a kiszolgálás minősége is megugrott, ugyanis Kovács pontosan a menüztető helyek rossz megítélésén szeretne változtatni.

Egy pécsi klasszikus
Egy pécsi klasszikus

Kertváros menü-mennyországa minden kétséget kizáróan a ’80-as évek óta működő Diana Vendéglő. Racskó Gábor ügyvezető elmondta, hogy a visszatérő vendégsereg összetétele nagyon vegyes: járnak ide ebédelni környékbeli kismamák, nyugdíjasok, sok diák, de vannak olyan „rajongóik” is, akik a belvárosból járnak hozzájuk enni. Régebben a menü csak egy része volt az étterem választékának, azonban mára a leghangsúlyosabbá vált, hiszen a hely ilyenkor a legforgalmasabb. Konyhájukra a hagyományos magyaros ételek szeretete és ismerete jellemző, a legnépszerűbb a vadas és a rántott borda, azonban mostanában már kacérkodnak a főzelékekkel és a reformételekkel is. Menüválasztékukban a mindig megtalálható slágerek (rántott sajt, rántott hús, húsleves) mellett változó, választékosabb ételek is fellelhetők. A Diana menüje a kispénzű vendégeknek is kedvez, mondta Racskó, majd hozzátette, hogy Pécsett már csak náluk létezik az előfizetéses, ételjegyes rendszer, amellyel jellemzően a kisnyugdíjasok élnek, akik így egy hétre előre meg tudják venni ebédjüket.

A sportolók kedvence
A sportolók kedvence

Uránváros sem marad el a menüzésben, ott az élmezőnyt a Piccola Perla jelenti. Kovács Tamás felszolgáló-ügyvezető elmondta, hogy a „kis gyöngy” ebédidőben szinte mindig megtelik, naponta akár 200 vendéget is fogadnak. Az idelátogatók fele törzsvendég, akik közül rengeteg a sportoló, hiszen közel a Sportcsarnok, a tekepálya és a PMFC-pálya is, de gyakran megfordulnak itt a FEEK diákjai és tanárai is. Az ügyvezető elmondta, hogy a Piccola Perla mindig is menüztető hely volt és az is marad, épp ezért nem csoda, hogy menüválasztékuk is terebélyes. Egy napi menü két választható levesből és négy választható főételből áll, amelyek négy árkategóriában találhatóak meg (650-1200 forint). Így tehát itt azok is jól tudnak lakni, akik esetleg nem szeretnének, vagy nem tudnak sokat áldozni egy ebédre, és azok is, akik kicsit többet is rá tudnak szánni. A konyha főként magyaros, de a két mesterszakács olyan változatos ételeket is elkészít a menükhöz, mint például a karfiolpaprikás galuskával.

Bisztrókonyha a MÁV-székház mellett
Bisztrókonyha a MÁV-székház mellett

Nagy öreg a menüzés terén a vasútállomás mellett található, nemrég nagy átváltozáson átesett Delta Étterem & Bisztró is. Benkő Dezső, az étterem ügyvezetője elmondta, hogy amióta az étterem leköltözött az emeletről, azóta az emberek „csak jönnek és jönnek”, ugyanis naponta 200-300 éhes pécsi jut itt hagyományos-magyaros finomságokhoz. A régi törzsvendégek megmaradtak, de az új utcafronti elrendezés és a terasz új vendégeket is csábít. A Delta vendégeli meg a főpályaudvar, a MÁV-székház, a környék összes iskolája és többek között a 2-es számú posta dolgozóit is, akik láthatóan mindig tudnak választani a kétféle ebédmenü közül. Benkő hozzátette: terveik között szerepel, hogy a magyaros és vegetáriánus ételeket idővel feldobják, kicsit kísérleteznek velük, változtatnak a hagyományokon, hogy azok is választhassanak ételeik közül, akik a meglepőbb ízeket kedvelik.