Maradnak a lakatok

A szerelmesek ötlete volt?

Pécsett maradnak a lakatok, sőt, ha kell újabb falakat építtet a városvezetés. Bár a szerelmi zálogok kihelyezését a világ több pontján büntetéssel sújtják, városunkban nem kell ettől tartani a jövőben sem. 

hirdetés

A szerelmesek nevével, monogramjával ellátott lakatok kihelyezése olyannyira népszerű gyakorlattá vált Párizsban az elmúlt évek során, hogy a Szajnán átívelő hidakat ma már több százezer ilyen apróság díszíti. Júniusban ennek köszönhetően leszakadt az egyik gyalogoshíd rácsozott korlátjának egy része a több ezer vas szerkezet súlyától.

Velencében épp ezért már hatóságilag tilos a gyaloghidak korlátjait lakatokkal terhelni. A közterületesek könyörtelenül levágják a szerelmi zálogokat, sőt a tetten ért párocskákat 50 euróval bírságolják. A legújabb hírek szerint egy helyi író önálló akcióba kezdett. Kezdeményezésének lényege, hogy a város lakóinak és saját rajongóinak segítségével több nyelvű, lakatellenes plakátokat helyeznek ki a város “érzékeny” pontjain.

lakatok4

Magyarországon Szolnokon léptek fel a lakatburjánzás ellen, a városban az ottani gyaloghidat féltik a tonnányi vasak súlyától, ezért úgy döntöttek, levágják róla a szerelmi béklyókat.

Pécsen azonban szó sincs ilyesmiről. A városvezetésnek szívügye a pécsi tradíció megőrzése.

– Olyannyira így van ez, hogy egy Pécsről szóló kiadvány toplistáján is hirdetjük a lakatolást, a lakatfalainkat, magyarán a város egyik vonzerejeként tekintünk a legendás lakatolásra. Az önkormányzat folyamatosan gondozza a korábbi falakat, ha kell újat épít. A pécsi lakatfalakról még egyetlen zár sem tűnt el és nem is fog – szögezte le a lapunknak Csizi Péter, alpolgármester.

Tavaly júniusban avatták fel a város legújabb impozáns lakatfalát a Szent István téren, tavaly tavasszal pedig védetté nyilvánították a pécsi szerelmesek falát, melynek lényege, hogy nem lehet elbontani, vagy megszüntetni a azokat.