Pécsi-amerikai, 24 óra alatt összedobott álomesküvő járvány idején… Hogy mi?

Nem, ez nem egy hollywoodi film forgatókönyve, hanem a pécsi származású, jelenleg Londonban élő Muráth Gergő és amerikai menyasszonya, Chockie Tom életének egyik legszebb napja, méghozzá a koronavírus-járvány tombolásának közepén. Vigyázat, nagyon romantikus, nagyon fordulatos történet következik. Annyit elárulhatunk, hogy happy az ending, vagyis boldog a vége.

Tavaly nyáron ismerkedett meg egymással egy New York-i rendezvényen a pécsi srác és a Los Angeles-i lány, akik első látásra egymásba habarodtak. Hónapokig beszélgettek – az ötórás időeltolódás akadályát is leküzdve – a különböző közösségi médiafelületeken, majd októbertől körülbelül havonta találkoztak is, felváltva repültek a másikhoz. Végül úgy döntöttek, hogy 2020 végén Londonban költöznek össze, előtte pedig házasságot kötnek. Ez egyrészt persze azért fontos a számukra, mert szerelem volt köztük első látásra; másrészt azért is, mert nagyban megkönnyíti a letelepedést.

„Nagyon nehéz, hogy keveset látjuk egymást, de olyan sűrűn találkozunk, amennyire tudunk. Év végén pedig költözik”

– mondta lapunknak boldogan Muráth Gergő.

Bacon, a macska is nagyon várja már, hogy mindhárman egy országban élhessék az életüket

A nagy kaland…

– Amikor március 12-e körül egyik látogatásom után az Egyesült Államokból visszarepültem Londonba, bejelentették, hogy lezárják az amerikai határokat minden európai állampolgár előtt, így félő volt, hogy jó darabig nem látjuk majd egymást, sőt az április 1-ére tervezett esküvőnk is veszélybe került – mondta el lapunknak Muráth Gergő.

A hírek alapján aztán megvette az első elérhető repülőjegyet, március 16-án délután – még épp időben – visszarepült New Yorkba, mielőtt aznap éjfélkor lezárták a határokat.

Tervük szerint április 1-én, az „eljegyzési bulijuk” alakult volna át spontán esküvői szertartássá, meglepetést okozva majdnem a teljes násznépnek. Több száz embert hívtak meg az eseményre. Mindezt azonban a koronavírus megakadályozta.

Mivel az anyakövi hivatalokat is bezárták márciusra az Egyesült Államokban, így még csak polgári esküvőt sem tudtak maguknak szervezni az áprilisi tréfával egybekötött buli helyett. Online próbáltak májustól házassági engedélyt szerezni, de nyilván óriási „virtuális sorbaállással” néztek szembe, így hosszú ideig várakoztak.

– Június 14-én lejárt a vízumom, így tudtam, hogy aznap el kell hagynom Amerikát. Tulajdonképpen szinte már lemondtunk az egybekelésről, mert mindkét félnek New York államban kell tartózkodnia ahhoz, hogy frigyre léphessenek. Aztán csodával határos módon 12-én hívtak, majd egy 30 perces konferenciabeszélgetés után megkaptuk az engedélyt a házasságra. Vagyis volt nagyjából 24 óránk arra, hogy megszervezzük 13-ára az esküvőt. Összesen 10-en voltunk a szertartáson, a többi barát, a szüleink, rokonaink mind Zoom-on keresztül vettek részt online a ceremónián – mondta a férj, aki egyébként azóta nem találkozott arájával.

A menyasszony (jobbról a harmadik) és barátnői: egyik okleveles házasságkötő barátjuk adta végül össze őket
Muráth Gergő édesapja is interneten keresztül nézte végig a ceremóniát, majd online koccinthatott fiával

A menyasszony egyébként azzal vezette le az esküvőt megelőző feszültséget, hogy ilyen, poszt-apokaliptikus esküvői posztereket szerkesztett:

Időben eljutsz az oltárig? – APOKALIPSZIS ESKÜVŐ