Pécsi kutatóknak is komoly szerepe van az idei orvosi Nobel-díjban

A fájdalomérző kapszaicin-receptor létezését a 70-es években vizsgálta dr. Szolcsányi János és dr. Jancsó Aranka. A professzor nemzetközileg is elismert felfedezést tett az érzőidegek élettanának, farmakológiájának a területén. Ezen alapulnak az idei orvosi Nobel-díjas, dr. David Julius kutatásai is!

Dr. Jancsó Miklós tanítványa, dr. Szolcsányi János Széchenyi-díjas farmakológus, 1970-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (PTE ÁOK) folytatta kutatásait Kossuth-díjas mestere feleségével, dr. Jancsó Arankával – olvasható a PTE lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A fájdalomérző kapszaicin-receptor létezésének elmélete már a pécsi vizsgálatok eredménye, a cikket ezzel kapcsolatban 1977-ben közölték. Jancsó Aranka halála után Szolcsányi professzor – amerikai, német és brit tanulmányutakat követően – továbbra is intenzíven dolgozott a PTE ÁOK Farmakológiai Intézetében, és munkatársaival számos, nemzetközileg is elismert felfedezést tett az érzőidegek élettanának, farmakológiájának a területén.

A most Nobel-díjat kapott dr. David Julius kutatásai is ezen alapulnak.

Sikerült klónoznia a kapszaicin-receptort, ami utat nyitott az új típusú fájdalomcsillapítók fejlesztéséhez, melyek közvetlenül az érzőidegeken hatnak – derül ki a közleményből.

Szolcsányi Jánost is felterjesztették a díjra 2015-ben, David Juliussal együtt, akkor azonban még nem nekik ítélték oda.
Szolcsányi professzor

A hatalmas sikert a pécsi professzor már nem érhette meg, kutatásait azonban folytatják a tanítványai, a Pécsett alapított „Szolcsányi iskola” tagjai, akik több évtizeden át dolgoztak Szolcsányi Jánossal: dr. Pintér Erika, dr. Barthó Loránd, dr. Pethő Gábor és dr. Helyes Zsuzsanna. Ők továbbra is szoros munkakapcsolatban vannak David Juliussal és munkatársaival, akik nagyrabecsüléssel nyilatkoznak a magyar kutatásokról – zárul a PTE közleménye.

Hirdetés