Pécsi legek – Rockfater(ileg) +Videó!

Sorozatunkban hetente egy pécsi „kult” arcot mutatunk be és élményeiről kérdezzük. Még a hamarosan kezdődő Rockmaraton fesztivál előtt elcsíptük Kiss József Rockfatert, hogy meséljen a rock-metál életforma esszenciájáról.

hirdetés

rockfater1

Név: Kiss József (Rockfater)

Foglalkozás: A Rockmaraton arca, rocker, nyugdíjas, plakát- és folyóirat-terjesztés

Fellelhető: Belváros, főleg a Király utca és környéke, Rockmaraton

 

 

Rockfater bár nem Pécsen született, a város egyik legismertebb figurája. Ennek több oka is van, például elég könnyű felismerni: hosszú haja, bőr cuccai, az övére akasztott komplett túlélőszett, illetve az, hogy a legnagyobb nyári melegben is acélbetétes bakancsban, vagy „veszkó” csizmában jár, jellegzetes ismertetőjegyei. Emellett az elmúlt években a Rockmaraton fesztivál animált reklámfilmjének arca is lett. Még éppen a hamarosan kezdődő fesztivál előtt kaptuk el egy pár szóra. Már az első hívásunkkor azt mondta, hogy nem lesz nehéz megtalálni a lakását, csak kövessük a rock és metál posztereket.

rockfater5

– Miért vagy te Rockfater?

A Rockmaraton fesztivál eleje óta ott vagyok, rockerileg. Mikor a gyerekeim 9-10 évesek voltak, mindig vittem őket ide-oda, dobolni tanultak, úszni, minden, ami kell. Meg persze mentünk élő koncertre is. Mert lássa már a gyerek, hogy hogyan kell dobolni, meg a basszusgitáron, szólógitáron játszani, hogy énekel az énekes! Hát az performansz, kérem! Úgy tanul a gyerek. Mindig mentünk, aztán hazahoztam őket, vacsora, lefekvés, Rockfater meg átöltözött és ment tovább metálkodni, ha érted mire gondolok.

– Amikor egyeztettük az interjú időpontját, kérted, hogy hozzunk neked cigarettát és üdítőt. Miért?

Hát kérem, az úgy van, hogy ugye ebben a világban semmi nincs ingyen, mindent meg kell fizetni anyagilag. Olyan sok mindenhez adtam már az arcom és a mentalitásom, az életformám, és olyan sokszor átvertek, hogy odafigyelünk már mindenre.

– Mi a legviccesebb sztori, ami veled történt?

Egyszer a haverommal, Bőr Gyulával – akinek nem ez a neve valójában – elmentünk egy koncertre Kozármislenybe. Ment a kemény rock meg a metál és ahogy a mai fiatalok mondják, szórakoztunk ezerrel. Aztán haza kellett taxizni, mert azért van ám rá pénz, mint cowboyban a golyó. Hol van, hol nincs. Kertvárosba akartunk menni a Gyulával, de Uránvárosban tett ki minket a sofőr. Bár aztán vettem buszjegyet meg sört. Hazajutottam. Meg amikor egyszer a VIP-sátorban ébredtem széttett kézzel és lábbal, mint a keresztre feszített Jézus.

– Mi a legmeghatóbb Rockfater történet?

A múltkor itt ment egy kis család sok gyerekkel, felismertek és foghattam a gyerekeket a karomban és játszhattam velük. Imádom az összes gyereket, de az embereket úgy általában. Akárhova megyek a városban, mindig megkérdezik, hogy nem vagyok-e éhes, szomjas. Érzem a szeretetet.

rockfater4

– Mi volt a legmeglepőbb, ami a karriered alatt történt?

Az egyik Rockmaratonon felhívtak a színpadra. Felmentünk, én és a Gyula, a Bőr Gyula. Egyszer csak elindultak felénk a fiatalok és hangosan kiabálták, hogy „Rock-Fa-ter”, meg, hogy „Bőr Gyu-la”! Oda is súgtam a Gyulának, hogy te, ezek de sokan vannak. Meg is ijedtem kicsit. Aztán mindketten – és nem beszéltünk össze, úgy figyeld ezt – egy mély meghajolással megköszöntük. Ja, meg amikor egyszer illuminált állapotban voltam, és leszólt a színpadról a Deák Bill Gyula bácsi, hogy nem kéne dobálni a sört a rockernek!

– Mi volt a legjobb csajozós dumád, ami bejött?

– „Helló Bébi, jössz sátorkampóra?”. Erre a lány annyit mondott csak: de.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EyBeflRKdRo&feature=youtube_gdata” width=”700″]