Pécsi tini az ország legfanatikusabb rádiógyűjtője!

Szekeres Csongor csupán 8 esztendős volt, mikor megpillantotta élete első zenélő “fadobozát”. Azóta megszállottan kutatja és vásárolja a legkülönlegesebb rádiócsodákat. Ma már ott tart, hogy – bár maga sem tudja a pontos számot – körülbelül 600 (!) darab masinája van, és a gyűjteményének azonosításában külföldről is segítik őt. Története igazán egyedi, igazán pécsi és igazán megszerettük!

hirdetés

A legtöbb fiú autókról, motorokról ábrándozik kiskorában. Szekeres Csongort viszont egy régi rádió látványa babonázta meg, mikor szüleivel vendégségben járt.

Rádióhalmok pihennek a 18 éves Csongor szobájában

– Családunkban mindenki szereti a régi tárgyakat. Édesapám is sok régiséget gyűjtött, főként újságcikkeket. Én akkor lettem “szerelmes”, mikor megpillantottam valami egészen különlegeset egy vendégségben. Egy régi rádió volt, amit nemsokkal később nekem ajándékoztak – meséli Csongor a kezdeteket.

Életcélom, hogy a múltat megőrizzem a jövő számára.

A világon egyedülálló darabokból áll Csongor gyűjteménye

Az akkor 8 esztendős fiú nem állt meg az első rádiócsodánál, ami egyébként még a mai napig működik. Megszállottan kutatta és kereste is a különleges darabokat. A legtöbbre pedig a pécsi vásártéren talált rá.

– Mindegyik történetét szegről-végről ismerem, ezek babonáznak meg igazán. Ha ki kéne emelnem egy kedvencet, talán egy kisipari rádió lenne az: egy Rotand Rádió. Ezt egy magyar cég gyártotta, és úgy tudom, hogy nálam van az egyetlen beazonosított példány, ami a világon található.

A legkülönlegesebb rádiócsodákat a nemrég nyílt kiállításon is bemutatta
Csongor igyekszik minden rádiót működőképessé tenni, ezért már szinte kitanulta a szerelést  

“Anya furán nézett rám, mikor egyre több dobozzal jöttem haza”

A pécsi fiú egyébként a gyűjtésnél kifejezetten a magyar darabokat keresi. Tíz év alatt legalább 600 darab rádiót gyűjtött össze, amit két garázsban, egy kis házban és egy lakásban tárol.

– Anyukám kezdetekben sokszor kiakadt, mikor újabb “dobozok” jöttek haza, de most már mindenben segít. Sokan támogatnak a gyűjtők között is. Az osztályomban pedig furán néznek rám, de azért ott segítenek a többiek is, ahol tudnak – meséli Csongor.

Csak hoztam haza a dobozokat

Számítógépes katalógusa is van

A 600 rádiót számítógépes katalógusba rendezte Csongor, de még nem ért a lista végére, hiszen az egyedi darabok folyamatosan érkeznek hozzá.

Ennek sosem lesz vége, nincs megállás, amíg élek, ezzel szeretnék foglalkozni.

Kiállítása nyílt szeptemberben

Csongornak nem ez az első kiállítása. Tavaly például a Tudásközpontban mutatta be legféltettebb darabjait. Korábban pedig már Farkas Bertalan is megcsodálta a pécsi fiú egyedülálló “ereklyéit”. Most azonban bárki megtekintheti rádióit, ugyanis szeptember 14-től a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában egy hónapon keresztül látható Csongor gyűjteményének egy része.