Pécsi tűzoltók a lépcsőfutó-elitben

A sportág legjobb tűzoltóit hívták meg arra a berlini lépcsőfutó-versenyre, amelyen a közel ötszáz csapat között a két pécsi, Plósz Balázs és Molnár Máté – mindössze hat másodperccel az elsőtől lemaradva – a harmadik helyen ért célba.

hirdetés

39 emeletet megmászni gyalog se kis teljesítmény, futva még inkább embert próbáló feladat. A két pécsi tűzoltónak azonban ez sem volt elég, teljes menetfelszerelésben értek föl kevesebb mint hat és fél perc alatt a berlini épület tetejére.

– Nem újdonság már sem Pécsett, sem az országban a lépcsőfutás, csapattársam, Plósz Balázs például már a harmadik berlini versenyén vett részt. Korábban az ötödik és a kilencedik helyen ért célba a társaival, most sikerült a harmadik helyet megszereznünk. Ha több időnk lett volna a felkészülésre, meg is nyerhettük volna a megmérettetést, így is csak néhány másodpercen múlt az első hely – mondta Molnár Máté a Berlin Firefighter Stairrun elnevezésű versenyről.

Lépcsőfutásban rendeznek egyéni és csapatversenyt is. Az országos bajnokságban 23 emeletet kell megmászniuk a lánglovagoknak acél felszerelésben, bevetési csizmában, maszkban és sisakban, ez közel 30 kiló pluszt jelent személyenként. Berlinben a ruhát tekintve könnyebb volt a helyzet, ott „mindössze” 14 kiló plusz súlyt kellett cipelniük a tűzoltóknak. Ám itt 39 emelet volt a táv, sőt, már az épület bejáratát is futva kellett megközelíteniük. A csapattagoknak közel megegyező tempót kell diktálniuk lépcsőfutás közben, hiszen a két versenyző közötti távolság nem lehet több egy lépcsőfordulónál, így az azonos felkészültség, kondi is elengedhetetlen.

– Uránvárosban, a 17 emeletesben kezdtük a felkészülést télen, azonban ott nem tudtunk kellőképpen edzeni, hiszen a lépcsők tetején meg kellett várnunk a liftet, azzal gyorsan lemenni a földszintre, majd vissza. Ebből öt kört tudtunk megtenni, de így volt alkalmunk a futások között pihenni, ami nem a legszerencsésebb. Ahogy beköszöntött a jobb idő, elkezdtük a tréningeket a 25 emeletesben, ahol a lépcsők aljáról indultunk, onnan felfutottunk a tizedikre, majd lerohantunk a fölszintre, azután már csak az épület tetején álltunk meg, így tudtunk leghatékonyabban készülni a berlini 39 emeletre. Minden közös szabadnapunkon kétszer edzettünk, napi 4-5 órán keresztül futottunk a Magasházban, terepen és a konditeremben. Az elején két edzésnapot egy pihenőnap követett, az utolsó héten pedig már csak heti két-háromszor futottunk, hogy legyen időnk regenerálódni – sorolta a felkészülés fortélyait az őrmester, Molnár Máté, aki minden futásról naplót vezetett. Leggyorsabban 7:53 alatt értek fel a 25 emeletes tetejére.

A két lánglovag civilben is a berlini megmérettetésre készült hónapokon keresztül, mindketten futnak, kocognak, ha csak tehetik, emellett Máté hétvégente focimeccseket is vezet.

– 2009-ben vizsgáztam játékvezetőként, a pályán is nagy hasznát veszem a lépcsőfutás során szerzett kondimnak, emellett a bevetések alkalmával is hasznos a gyorsaságom, hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy a felszereléssel kell megmászni a lépcsőket – beszélt a lépcsőfutás előnyeiről Molnár Máté.

A pécsi lánglovagokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy a Berlinben nyújtott kimagasló sportteljesítményükért főigazgatói ajándékkal jutalmazta.

[frame]

Játékvezető is Molnár

Plósz Balázs 1988-ban született Pécsett. A Rendőrtiszti Főiskolán katasztrófavédelem szakon diplomázott, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végezte el a mesterképzést. 2009 óta dolgozik a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, főhadnagy, szolgálatparancsnok. Molnár Máté 1990-ben született Pécsett. A Kereskedelmi Szakközépiskolában érettségizett, 2009-ben sikeres játékvezetői vizsgát tett, 2012 óta beosztott tűzoltó, őrmester.

[/frame]

T. T.

Hirdetés