Négy nap alatt családi ház?

Építhetjük szalmából, vályogból, algából, vasbetonból vagy akár agyagból házunkat? Ezek a megoldások vajon környezettudatosabbak, költségkímélőbbek, szebbek és praktikusabbak, mint a téglából készült szerkezetek? Egyáltalán vannak erre példák Pécs utcáin? Szerdai PécsMa Presszónk témája az alternatív építészeti megoldások lesznek.

hirdetés

Családi házunk építésekor felmerülhet a kérdés, van-e más megoldás a téglából készült szerkezeteken kívül? Ha környezettudatosan szeretnénk cselekedni, érdemes körülnézni az alternatív megoldások között, melyek nemcsak a természethez hoznak közelebb, de meglehet, hogy büdzsékímélő alternatívák is.

Dr. Kondor Tamás, a PTE Építéskivitelezési és Mérnöki Menedzsment Tanszék vezetője, egyetemi docens és a magyar népi építészet kutatója beavat, hogy a vályog, a szalma és az agyag építészet – bár egyenként mind nagyon különbözőek – a népi építészetig nyúlnak vissza, ahol az emberek ésszerűen, a környezetben megtalálható anyagokból építkeztek.

Vályogház
Szupervályog-technológia Magyarországon

– A 21. században ugyanilyen fontos a logikus gondolkodás, mint amilyen a népi életben volt, manapság ehhez a fajta paraszti, a környezettel való harmóniához próbál visszatérni az ember. Ez a tendencia erős az építészeten belül is. Ezen anyagok – a szalma, vályog és az agyag – feltételrendszere azonban teljesen más, mint a téglaszerkezeteké.

A vasbeton dr. Kondor Tamás szerint ezekkel a természetes anyagokkal szemben szerkezetileg más célú, más igényekre készült alapanyag. Egy családi ház építéséhez bizonyos szempontokból biztosabb megoldás, elfogadhatóbb technológia – mondja az építész. Környezettudatosság szempontjából azonban teljesen más aspektust képvisel.

Agyag ház
Szárazagyag előkészítő üzem Magyarországon

Az alga a többi alternatív anyag mellett szintén új keletű megoldásokat kínál akár családi házak építésére is, ám meglehetősen vitatott alternatíva, ugyanis egyelőre még kísérleti fázisban van – így dr. Kondor Tamás.

Mindezen építészeti technikákra vannak országunkban és régiónkban is példák, kísérleti jellegű tervek és némely esetekben kivitelezések is. Ám, hogy ezekből az alternatív anyagokból készült épületek csak kezdő próbálkozások, vagy igazi reformtörekvések, és érdemes-e elfelejtenünk a téglaszerkezeteket, az csak szerdán, a PécsMa Presszó kerekasztal-beszélgetésén derül ki.

[note note_color=”#ff6e66″]

Időpont: Június 25. (szerda), 18:00

Hely: Nappali Bár (Király utca 23-25.)

Vendégek:

  • Dr. Kondor Tamás – a PTE Építéskivitelezési és Mérnöki Menedzsment Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens, a magyar népi építészet kutatója
  • Dr. Medvegy Gabriella – a PTE Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszék oktatója, kapcsolati dékánhelyettes
  • Dr. Ifj. Kistelegdi István – a PTE Energiadesign Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens[/note]

Addig is, nézze meg, hogyan épült fel mindössze 4 nap alatt egy 150 négyzetméteres passzívház, amelyhez csak egy csavarhúzóra van szükség.

[vimeo url=”http://vimeo.com/81180775″ width=”650″]

Ha bővebben érdekli ez a fajta építkezés, akkor errefelé olvasgasson.