Rejtélyes pécsi szellemtanyák

Mi zajlik a pécsbányai kórházban?

Akad Pécsett egy-két olyan épület, amelyek nemhogy éjjel, de még fényes nappal sem túl bizalomgerjesztőek. Történetük, rejtélyes múltjuk pedig nem hagyja nyugton a pécsieket, ugyanis sokan a mai napig szellemek jelenlétét érzik ezeken a helyeken.

hirdetés

Kezdjük is a legevidensebb pécsi szellemházzal, amelyet az egész ország is csak a „pécsi szellemházként” emleget. Természetesen a Magasházról van szó, amelyet kiürítése óta körbevesznek a rémtörténetek. Ezek ugyan – mint például a pécsi galambember urbánus legendája – komolytalan sztorik, akad viszont egy történet, amellyel a pécsiek sem tudtak mit kezdeni.

magasház9
Egy embert holtan találtak a tetején

 

Történt ugyanis 2011-ben, hogy egy férfit találtak holtan a ház tetején. A helyszínelés során a rendőrök bűncselekményre utaló nyomokat nem találtak, kizárták az idegenkezűséget is.

Itt kísérthet a halott?
Itt kísérthet a halott?

A mendemondák szerint a negyvenéves férfi régen a házban lakott, és hiányzott neki a hely szelleme. Hogy azóta is ott kísért-e a férfi, nem tudni, sokak szerint igen. De ki tudja mi történt vele igazából?

Kevesen tudják ma már, de a Kodály Központ és a Tudásközpont helyén egykor temető állt, a halottak maradványai és szellemei pedig a mai napig kísértik a vizsgaidőszakban vért izzadó külföldi egyetemistákat és a hangversenyterem takarítóit.

Miért hullanak le a kőlapok?
Miért hullanak le az üveglapok?

A legenda szerint a ’48-as forradalom idején a budai temetőben (ez volt a temető neve) egy császári katona temetését hangos puskaropogás törte meg – ugyanis közeledtek a forradalmi csapatok –, amitől az osztrák katonák annyira berezeltek, hogy a koporsót beleejtették a sírgödörbe, majd rohantak menteni a menthetőt. Mind a magára hagyott császári katona lelke, mind pedig a Pécset védő Burghardt György szelleme is itt kísérthet valahol, aki állítólag a csata végére már csak egy vasrúddal ütötte-vágta az ellenséget, és hat osztrák kellett ahhoz, hogy elfogják. Ezután gyorsan elítélték és kivégezték, és a budai temetőben földelték el. Lehet, hogy a szelleme veri le a Tudásközpont üveglapjait?

Annak ellenére, hogy István-akna bányatelepe ipari műemléknek számít, mégsem úgy fest. Sokkal inkább hasonlít egy horrorfilm helyszínére, ahol ma már csak a halott pécsi bányászok szellemei járnak felidézni a múlt dicsőségét.

A bányászok lelke jár itt?
A bányászok lelke jár itt?

Az 1998 óta üresen álló romokat őrizetlenül hagyták, épp ezért nem is tudni pontosan, hogy mi zajlik ott éjszakánként.

A környékbeli épületek is is eltűnedeznek
A környékbeli épületek is is eltünedeznek

Fosztogatók, bűnös életűek, búvóhelyet keresők legendás és sokak által rémisztőnek tartott helye ez, igazi szellemplacc.

Híres szellemház a pécsi Munkácsy Rendelőintézet is, amelyet – 2008-as kiürítése óta – minden éjjel bizarr, furcsa zajok és hangosan süvítő szél jár át. Biztosan azonban senki nem tudja, hogy mégis kik járhatnak éjjelente a horrorrendelőben.

A szél, vagy a szellemek hangja szól itt esténként?
A szél, vagy a szellemek hangja szól itt esténként?

A környéken lakók éjjelente már többször is hallottak fúrásra, kopácsolásra emlékeztető hangokat, mintha még mindig dolgoznának benne munkások – pedig senki és semmi nincs már az épületben.

A tüdőszanatórium sem semmi, bizonyára sok éjszakai kirándulót kerülgetett már a frász tőle.

Egy komplett kórház - és totál kihalt.
Egy komplett kórház – és totál kihalt.

A legrémisztőbb, hogy a szanatórium melletti hegyoldalban van egy pince, ahol régen a holttesteket tárolták, ide pedig egy kis ablakon be is lehet kukkantani, de ilyen vakmerő tettre csak az igazán kemény legények vetemednek.

Itt tárolták a halottakat?
Zárt ajtók mögül: itt tárolták a halottakat?

A tüdőbetegségekben elhunytak szellemei szinte biztosan ott bujkálnak még, csak rá kell hangolódni a hely kísérteties hangulatára.

tüdőszanatórium1
A szanatórium parkjában is minden az enyészeté

Hasonlóan átkozott hely még a pécsbányai kórház romhalmaza is, ahol – akárcsak a tüdőszanatóriumnál – a környező erdő félelmetes hangjai csak felerősítik a szellemtanyákat idéző miliőt.

Mi zajlik a pécsbányai kórházban?
Mi zajlik a pécsbányai kórházban?

Ugyan Gábor Olivér várostörténész szerint semmi nem bizonyítja, hogy a népirtásairól hírhedt havasalföldi vámpír-fejedelem, Vlad Tepes, azaz Drakula valaha is meglátogatta volna Pécset, az viszont biztos, hogy a város főterén állt egy úgynevezett „Drakulya-ház”, aminek a pincéjét nem is olyan rég tárták fel.

A Drakulya-ház pincéjét visszatemették - de mitől féltek?
A Drakulya-ház pincéjét visszatemették – de mitől féltek?

A városvezetés ugyan eljátszott a gondolattal, hogy látogathatóvá teszik a ház maradványait, de végül felhagytak a tervvel. Feltehetően ők is rájöttek, hogy nem jó ötlet felzaklatni a vérszívó uralkodó rejtélyes hagyatékát. Azonban még így sem épp felemelő a gondolat, hogy egy olyan rémes tetteket véghezvivő emberállat pincéje fölött sétálgatunk, mint Drakula.

Szellemvárost sem hiába nevezzük úgy, ahogy. Ugyan a várostörténészek nem ismerik el ezt a gúnynevet, azért mégis a nép az úr, akik nap mint nap a temető közelében járnak-kelnek.

Oda a humorérzék, ha közel a temető?
Oda a humorérzék, ha közel a temető?

Gondoljunk csak bele, hány temetést látnak a szellemvárosiak az erkélyeikről, hány teliholdas éjszakán látják a sötét temetőt – az embernek még a humorérzéke is elmegy. Nem kárhoztathatjuk hát azokat, akik a környéken már több paranormális jelenséget is tapasztaltak.