Sosem látott régi pécsi fotók kerültek elő!

Pécsen eddig nem látott öt fotó került elő egy finn író könyvéből. A képek 1937-1938 között készültek Pécsett, az író akkori látogatásakor.

A fényképeken két pécsi piac és három templom látható. Arvi Järventaus író falukutató volt, az ormánsági Kákicson lakott hosszabb ideig. Kodolányi Jánost jól ismerte, Kodolányi pedig Vajszlón, vagyis az Ormánságban volt otthon. Ezért jöhetett ide Järventaus. Ha Pécsről nem is írt sokat – pár mondatot csupán – érdekes és kényes témákról ejtett szót. Írt a cigányságról és a zsidókról, de főként a szegény parasztok helyzetéről, közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. Valójában egy olyan magyar világot látott, ami pár éven belül teljesen eltűnt – írja Facebook-bejegyzésében Nácsa János pécsi író, a Csontváry-kód című regény jelenleg Finnországban élő szerzője.

„Ma kivettem a városi könyvtárból Arvi Järventaus: Itkevien pajujen maa (Szomorúfüzek országa) című könyvét, ami a finn író 1937-ben és 1938-ban Magyarországon tett látogatását örökíti meg. Még csak az előszó kiszótározásáig jutottam, de átlapozva érdekes képekre lettem figyelmes. Arvi Järventaus ugyanis járt Pécsett és került néhány fotó a könyvbe onnan is” – olvasható a bejegyzésben, ahol a fotókat is mellékelte.

Kofák népviseletben a Búza téri piacon
Parasztasszony a Jókai téren akkor még létező piacon

 

Mindenszentek temploma, Tettye

 

A Széchenyi tér és a dzsámi, előtérben készül a tér kőburkolata

 

Jakováli Hasszán dzsámija a Kórház téren, a kórház udvaráról fotózva

Arvi Järventaus 1883-ban született Ouluban. Teológiát tanult és 1908-ban szentelték fel pappá, majd a Hallei egyetemen folytatott tanulmányokat. 1910–1916 között a lappföldi Enontekiö káplánja, 1918–1923-ig Sodankylä lelkésze. Később Tuusula kápláni tisztét töltötte be, majd hittanító volt Kerava városában. Többször járt Magyarországon, a Debreceni Egyetem díszdoktorává is avatták. Jó barátságot ápolt Kodolányi János magyar íróval. 1939-ben hunyt el.