Száz pécsi teker Horvátországba

Rendhagyó módon ünnepli a város, hogy hamarosan Horvátország is csatlakozik az Európai Unióhoz. Vasárnap kétszáz biciklis teszi meg a Pécs és Eszék közötti utat, a BIKE.U. akció ötletén felbuzdulva.

hirdetés

Az eu-s csatlakozás kapcsán  június 30-án megtartandó rendezvény mellett közös civil akciót is szervez horvát testvérvárosával Pécs. Vasárnap reggel egyszerre indul 100-100 biciklista a két városból, hogy Beremenden összepacsizzanak, és a pécsiek folytassák útjukat Eszék, az eszékiek pedig Pécs felé.

A két testvérváros között 91 kilométer a távolság, 210 méter szintkülönbséggel. A távot Nagy Csaba alpolgármester is letekeri, aki a testvérvárosi kapcsolat erősödését várja az akciótól.

Az alpolgármester bízik abban, hogy közel 200 ember meg fog mozdulni a két városban. A kerékpártúrának turisztikai vetülete is van, Pécs ugyanis szeretné elérni, hogy minél több horvát turista érkezzen hozzánk, hiszen jelenleg az idelátogató vendégek mindössze négy százaléka jön a szomszédos államból.

A projekt, a BIKE.U. ötletgazdája a Pécsett élő, holland származású Simon Wintermans. Ő már egész Európát bejárta biciklijével. Szerinte fontos, hogy új kapcsolatok alakuljanak ki, barátságok szövődjenek pécsiek és eszékiek között, mert a határ eltűnésével új üzleti lehetőségek nyílnak meg, ami új impulzus lehet a két városnak.

– Az akció lényege, hogy így fejezzük ki örömünket Horvátország csatlakozása okán, hiszen így a horvát testvérek még közelebb lesznek hozzánk. Azért megyünk biciklivel, mert szeretnénk megmutatni: közel vagyunk egymáshoz – magyarázta Simon.

A városvezetés részéről a túrához Nagy Csabán kívül Páva Zsolt polgármester is csatlakozik, aki kerékpárjával várja majd a horvátokat a város déli szélén. A kétszáz bicikliző a távot vagy aszfaltúton vagy a szebb, de nehezebb földes úton tekerheti le.