Betont is nyomtathatnak a pécsi művészek

Napokon belül emberi fej, kéz vagy egy combcsont is kikerülhet a 3D-s nyomtatókból Pécsett. Ehhez pedig betont, kerámiát vagy akár fémet használnak majd fel. A Pécsi Tudományegyetem az országban elsőként alkalmazza a művészetben a 3D-s nyomtatást.

Ezek az alkotások is 3D-s nyomtatóval készültek, Brno-ból érkeztek Pécsre, kiállításra (A képen Tomáš Zelený –Tarantule c. alkotása látható)

“Teleportálják” majd az alkotásokat
A jövőben nem biztos, hogy utaztatni kell a pécsi egyetemisták szobrait. Elég lesz, ha egy fájlban átküldik azt a kiállítónak, aki a kiállítás helyszínen nyomtatja ki azokat. Külföldön már van erre példa, idehaza a Pécsi Tudományegyetem alkalmazná a módszert először.

Betonnyomtató “nyomtatás” közben (Forrás: Rudenko’s concrete printer)

– Nem szeretnénk kiváltani az emberi kéz által alkotott produktumokat, de ezzel az eljárással új távlatok nyílnak meg a pécsi fiatalok előtt, amivel a világban bárhol megállhatják a helyüket – mondta Fusz György professzor, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tudományos dékánhelyettese.

Olyan startkövet adunk ezzel a fiataloknak, amivel a világ bármely pontján megállják majd a helyüket.
Könnyebb, gyorsabb, de nem helyettesítheti az emberi kéz által alkotott szobrokat a nyomtató

– Az egyik legizgalmasabbnak a 3D-s nyomtatók között a kerámia- és betonnyomtató mondható. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, mint egy függőlegesen felállított kolbásztöltőt, amiben benne van a beton, és azt egy dugattyúval adagolja a nyomtató. A rendszer pedig képes úgy mozgatni a „kolbásztöltőt”, amivel 3D-s formák gyárthatók.

Itt például azt mutatják be, hogyan lehet betonból házat nyomtatni!

A beton alapú massza anyagát egyébként titok övezi, mert olyan speciális kötőanyag van benne, ami pillanatok alatt képes annyira megszilárdulni, hogy azzal a nyomtató tovább tud dolgozni.
A papíron is lehet tervezni, de ezt a jövőben számítógépen is megtehetik a pécsi diákok

Porcelánból emberi fejet? Igen!
Ezek a nyomtatók már a finom, aprólékos területeket is képesek kinyomtatni, mint például egy orr. Előnye az, hogy jóval gyorsabb lehet ezáltal az alkotás folyamata, mintha kézzel készülne.

Összehasonlítani nem lehet és nem is szabad az emberi kéz által alkotott produktummal.

A Pécsi Tudományegyetem 2 milliárd forintot fordíthat a 3D-s nyomtatás fejlesztésére 

Határ nincs!
A nyomtatóhoz tartozó számítógépes program olyan eszköz a hallgatónak, mint egy gyakorlott szobrásznak a ceruza. De ez nem helyettesítheti azt az alapozó stúdiumot, ami egy művésznek kell. A térben gondolkodást, komponálást a jövőben is a hagyományos úton lehet és kell is megtanulni – mondta Fusz György.

Fémnyomtató lesz a következő!
Pécsett is szeretnék használni a szobrászhallgatók azt a fémnyomtatót, ami jelenleg Magyarországon egyetlen helyen, a győri egyetemen van, s itt az Audi-gyár vásárolta meg. Ennek a nyomtatónak már a működése is látványosság: a gépet úgy kell elképzelni, mint egy akváriumot, ami tele van fémporokkal: acéllal, titánnal, kobalt-króm ötvözettel és más speciális anyagokkal. A porokat nagy energiájú lézer olvasztja össze rétegről rétegre, megformálva az adott alkotást, tárgyat. Ezt az eljárást az orvostudományban is tudják majd használni, így például különböző csontokat, sőt akár kísérleti céllal protéziseket is létrehozhatnak ezzel a technológiával.

Az egészségügyben már előszeretettel használják (képünk illusztráció!)

Országosan is egyedülálló
A Pécsi Tudományegyetem öt kara fogott össze és pályázott 3D-s nyomtatók beszerzésére. Csaknem kétmilliárd forintot nyert erre az egyetem, amit a karok közösen használnak fel. A Művészeti Karon a 3D-s laborra összesen mintegy 150 millió forintot költhetnek.

A 3D-s nyomtatók bárki számára megtekinthetőek lesznek működés közben is a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi konferenciáján október 5-én és 6-án a Szentágothai János Kutatóközpontban.