Taroltak Pécs kolbászai!

A mecseki és a makári kolbász (forrás: Facebook)

Pécs kolbászai ezüstérmet nyertek a június 10-én Siófokon rendezett Nemzeti Regattán tartott Települési Ízek Versenyén! Lokodi Ákos, pécsi kreatív séf büszke lehet különleges grillkolbászaira, a pécsiek pedig rá, hiszen végre van olyan, hogy „pécsi étel”!

hirdetés

Lokodi Ákos, pécsi kreatív séf és termékfejlesztő nemrég elkészítette Pécs grillkolbászait, melyek egy-egy pécsi városrészről kapták nevüket és ízvilágukat is. Ezekkel az ínycsiklandó helyi fűszerekkel és húsokkal készült ízig-vérig pécsi kolbászokkal indult Lokodi a június 10-én és 11-én Siófokon megtartott Nemzeti Regatta keretén belül rendezett Települési Ízek Versenyén. Az országos gasztronómiai megmérettetésen Pécs kolbászai a megtisztelő ezüstérmet hozhatták el.

Lokodi Ákos (bal szélen) büszke az eredményre, joggal (forrás: Nemzeti Regatta Facebook)

Lokodi Ákos lapunknak elmondta, hogy a Nemzeti Regatta előtt kapott egy felkérést a városvezetéstől: ki kellett találnia, hogy milyen étel lehet az igazi pécsi étel. Gasztronómiailag kellett tehát megjelenítenie a várost a vitorlásversenyen. Nehéz feladat volt ez – mondta Lokodi –, hiszen Pécsnek nincs olyan jellegzetes étele, mint például Bécsnek a bécsi szelet, vagy Bajának a halászlé.

Az alábbi videót még a megmérettetés előtt készítettük Lokodival:

Ezért a pécsi séf kutatásba fogott, és úgy találta, hogy a grillkolbász lesz az a kaja, amivel Pécset fogja képviselni, hiszen a városban élő megannyi nemzetiség gasztronómiájában a közös az – mondta Lokodi –, hogy van füstölt és füstöletlen töltelékárujuk. A díjnyertes kolbászokat Lokodi pécsi városrészekről nevezte el, de nem ám csak úgy hasra csapva.

A mecseki és a makári kolbász (forrás: Facebook)

Az aranyhegyi grillkolbászt például a területre jellemző fügével és cirfandlival ízesítette, a mecseki kolbikban medvehagyma és citromfű van, a magyaros makáriban pedig rozmaring (ami a makári kecskék tejét is megízesítette), a csoronikai kolbászban aszalt paradicsom és bazsalikom, míg a rigóderi kolbászban füstölt csülök, pécsi barna sör és zsálya van. Utóbbi receptjét egy rigóderi egytálétel ihlette, melyet egy távoli rokon diktált le Lokodi dédanyjának. A faszénen sütött „Lókodi-féle Pécsi Prémium Grillkolbászok” mindemellett jól illeszkednek Pécs mediterrán hangulatához is – emelte ki a séf.

Készülnek a kolbászok a versenyen (forrás: Facebook)

A Települési Ízek Versenyén 28 város indult, a Csapody Balázs, a híres és elismert és agyondíjazott balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa által vezetett szakmai zsűrinek pedig – mesélte Lokodi – egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen nagyon sok ötletes és finom ételt, valamint igazi klasszikusokat is feltálaltak nekik. A cipóba töltött vaddisznópörkölt mellett tehát volt palócgulyás és bajai halászlé is. Utóbbi nyerte a versenyt, ami egyébként izgalmaktól sem volt mentes.

Lokodi Ákos és pécsi csapata az ezüstserleggel (forrás: Facebook)

– A zsűri korábban ért oda hozzánk, mint ahogy az a menetrendben fel volt tüntetve. Egy kolbászt meg sem tudtam sütni. Remegő kézzel tálaltam, de szerencsére nagyon ízlett nekik. Az értékeléskor csak annyit mondtak, miközben hosszasan szorongatták a kezem, hogy nagyon előremutató és fontos, amit csinálok, és hogy mindenképp folytassam – mondta Lokodi, majd hozzátette, hogy a második helyezéssel járó ajándékutalványnál, serlegnél, oklevélnél, ajándéktárgyaknál sokkal fontosabb számára az a bizalom, amivel a város felé fordult, és az értékelés során kapott nagy szakmai elismerés.