Tér és idő: ultragyors fizikai folyamatokat vizsgáltak lézerrel a pécsi kutatók

Lézerek segítségével ultragyors fizikai folyamatokat vizsgáló, csaknem négyéves kutatási program zárult le a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemen – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az alap- és alkalmazott kutatásokat egyaránt érintő projekt 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

A lézerek az elmúlt évtizedekben a mindennapi eszközök meghatározó részévé váltak, emellett elengedhetetlenek elemei a legmodernebb tér és időbeli vizsgálatára irányuló tudományos berendezéseknek is.

A három legnagyobb vidéki egyetem jelentős kutatási potenciállal és nemzetközileg elismert eredményekkel rendelkezik az ultragyors lézerek kutatás-fejlesztése és alkalmazása terén, azonban szükség volt a kutatások továbbfejlesztésére, a szükséges erőforrások koncentrálására.

A programban részt vevő kutatók széles hullámhossz-tartományban – a terahertzestől a röntgenig – dolgoztak egyedi paraméterekkel bíró impulzusok generálására alkalmas lézerek fejlesztésén és az ezen alapuló méréstechnika kidolgozásán. Három alprogramban – a fény és anyag kölcsönhatások, az anyagtudomány és az orvosbiológia területén – pedig a lézeres alkalmazások lehetőségeit vizsgálták.

A projektben szereplő egyetemek a hazai és nemzetközi együttműködésekben való részvétel mellett kiemelt hangsúlyt fektettek a kutatói utánpótlás megteremtésére, a hazai felsőfokú és a PhD-képzés színvonalának emelésén keresztül a szakterület „vonzásának”, súlyának növelésére is.

A szuperlézerről korábban itt írtunk.

hirdetés
Uránia Mozi