Pécsi vendégcsalogató 100 millióból

Csütörtöktől ismét egyházi tulajdonban van és a jövőben a Pécsi Egyházmegye turisztikai irodájának ad otthont a helyi székesegyház szomszédságában álló Virágh-ház. A százmilliós fejlesztésen áteső épületben a pécsi egyházi értékek iránt érdeklődő turistákat szolgálják majd ki.

hirdetés

Soltész Miklós államtitkár az átadási ünnepségen emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerül vissza egyházi tulajdonba a jövőben. Az első ilyen épületet – a pécsi Virágh-házat – mintegy százmillió forintos felújítási munkálatok után adta át a pécsi katolikus egyházmegyének a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

virág ház3

Az államtitkár azt mondta, a négyszáz négyzetméteres, a 20. század első felében hivatalban lévő pécsi püspökről, Virágh Ferencről elnevezett épület visszaadása jól példázza az állam és az egyházak egyre jobb kapcsolatát. Kijelentette: az állam nemcsak a hitéletet, hanem az egyházak más, közéleti tevékenységét is igyekszik segíteni hasonló módokon.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere kitért arra, hogy a Virágh-ház felújítása illeszkedik a város püspöki központjának megújítási folyamatába. Emlékeztetett arra, hogy néhány évtizeddel ezelőtt elkezdődtek az ókeresztény emlékek bemutatása, az északi várfalsétány feltárása, a középkori egyetem látogathatóvá tétele és a nyugati várfalsétány megújítása.

A jövőről szólva kijelentette: a város tervei szerint néhány éven belül a pécsiek és a turisták számára bejárhatóvá teszik a püspöki központot körbeölelő várfalat, kilátórészeket, újabb sétányokat alakítanak ki rajta. Hozzátette: a beruházások kézzel fogható eredményekkel jártak a város turisztikai vonzerejére, a jövőbeni fejlesztések pedig új helyszínekkel gazdagítják Pécs idegenforgalmi kínálatát.

virág ház8

Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a vállalat mindig is nagy erőket fordított az ingatlanértékek karbantartására, felújítására. Hangsúlyozta: a Virágh-ház százmillió forintos fejlesztése során az épület teljes külső homlokzata és belseje megújult, korszerűvé vált az elektromos és fűtési rendszer, illetve informatikai- és biztonságtechnikai technológiákkal gazdagodott az ingatlan.

Udvardy György megyéspüspök azt mondta, a Pécsi Egyházmegye az elmúlt években milliárdos fejlesztéseket hajtott végre uniós forrásokból, a megyeszékhely egyházi értékei ma könnyebben elérhetőek, korszerűek, ami a vendégforgalom növekedésében is tetten érhető. Hozzátette: a Virágh-ház a pécsi egyházi értékek iránt érdeklődő turisták információs irodájaként, központjaként működik majd.

A püspöki palota melletti ingatlan 1986-ban leromlott állapotban került állami tulajdonba. Eredetileg az épület  XVIII. századi udvarmesteri ház volt, amely részben ráépült a középkori Keresztelő Szent János társaskáptalan romjaira, déli alapfalaira. A felújítási munkálatok során rendkívül értékes kőanyag-leletek, szobortöredékek kerültek elő, amelyek jelenleg részben a Középkori Egyetem kiállítását, részben pedig a pécsi Janus Pannonius Múzeum reneszánsz lapidáriumát gazdagítják.