Van olyan, hogy pécsi étel? Íme!

Találtunk pár olyan pécsi ételt, melyekről nem tudjuk, hogy miért pécsiek, de nagyon jó látni, hogy vannak akkora lokálpatrióták a városban, akik Pécsről nevezik el saját receptjeiket.

Olyan létezik, hogy baranyai konyha, melyet főként a megyében élő kisebbségek gasztronómiai hagyományai határoznak meg. A sokszínű, nehéz baranyai-nemzetiségi ételekről korábban már írtunk, ugyanakkor pécsi fogásokról még nem ejtettünk szót. Azért mert elvileg nem nagyon vannak ilyen ételek, legalábbis a gasztrotörténelem nem ismer pécsi specialitásokat. Ez azonban nem zavarja az internetes receptmegosztó oldalak kreatív és aktív felhasználóit, akik önerőből kísérleteztek ki konyhájukban „igazi pécsi” kajákat. Vannak köztük elé meredekek. Ezek közül szemezgettünk, jó étvágyat.

Pécsi ragu

A Nostalty.hu oldalon futottunk bele a Pécsi raguba, ami nem tudjuk, hogy miért pécsi, de a városi lokálpatrióták kedvenc étele lehet. Valamilyen szinten szívet melengető érzés, hogy egy pécsi amatőr szakács készít valamit, amit annyira átjár a pécsiség érzése, hogy a városról nevezi el, noha még csak pécsi cirfandli sincs benne.

Nem az ételfotózás csúcsa ez a kép a pécsi raguról
Nem az ételfotózás csúcsa ez a kép a pécsi raguról

Lényegében egy hagymás, répás, paradicsomos, borsos sertésszűz ragu ez, amit a recept feltöltője szerint a legjobb gánicával, avagy dödöllével enni, de jól megy hozzá a nokedli is. Aki vállalkozik a nagyjából 40 perces főzésre, az majd mesélje el, hogy milyen volt!

Pécsi pesto

A pécsi pesto nem a világ leghíresebb kajája. Próbáltuk felidézni, hogy hány pécsi étterem étlapján láttuk a pécsi pestót, de nem jutottunk eredményre. Épp ezért valamilyen szinten becsülendő, hogy valaki vette a fáradságot és a kreatív energiákat, hogy megalkossa ezt az étket, amiben – a pécsi raguval ellentétben – legalább valóban van olyan összetevő, amire rá lehet mondani, hogy „pécsi”. Ez a medvehagyma. A medvehagymás pestót meg is kóstolnánk, de hogy a recept feltöltője szerint a medvehagyma mellett miért „Pécs csodája” a mandula, nem tudjuk. Íme a szöveg:

„Pécs sok csodája közül kettő a medvehagyma és a mandula. A kettő együtt pestónak elkészítve tökéletesen alkalmas egy tavaszi villámvacsorának! Ebédre nem ajánlom, mert a medvehagymának van illata! A pesto kb. 6 adag, nemcsak tésztára, de borkorcsolyának is ideális.”

A pécsi pestóban medvehagyma és mandula van
A pécsi pestóban medvehagyma és mandula van

A recept röviden: a mandulát két percre forró vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk a héjából. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára őröljük. A medvehagymát aprítóba tesszük, felaprítjuk.
Hozzáadjuk a parmezánt, a mandulát, sózzuk, borsozzuk, majd az olívaolajjal krémesre keverjük.

Pécsi aprópecsenye Zsuzsamamától

Nekünk ez a kedvenc „pécsi ételünk”. Annyira pécsi, hogy a fő összetevői a szűzpecsenye mellett a kolozsvári szalonna és a gyulai kolbász.

Homályosabb kép nem is készülhetett volna a pécsi aprópecsenyéről
Homályosabb kép nem is készülhetett volna a pécsi aprópecsenyéről

Nem kezdődik jól a dolog, de a recept feltöltője, azaz Zsuzsamama valamelyest finomítja a dolgot azzal, hogy leírta: „a szűzpecsenyéből sokféle étel készíthető, csak a fantáziánkat kell használnunk…”. Tehát itt is arról van szó, hogy a pécsi amatőrök fejlesztgetik kedvenc ételeiket, és elnevezik városukról, ami szép. A receptet itt olvashatják el, egyébként egy tök jól hangzó gombás, paprikás, petrezselymes, paradicsomos, húsos raguról van szó.

Pécsi almás

A „pécsi almás” egy egyszerű és finom édességnek tűnik. Egy almaszeletekből álló alsó rétegre piskótatészta kerül, arra meg valamilyen puding (csoki vagy vanília), a végén pedig meghintik fahéjjal. Ennyi. Hogy a pécsiségét mi adja, nem tudjuk. Az összetevők sorrendje? Az, hogy az alma van alul a fahéj meg felül? Vagy az, hogy a desszert elkészítője szereti a várost? Ha az utóbbi az igaz, akkor azt csak támogatni tudjuk, és reméljük, hogy egyre több amatőr pécsi gasztroguru nevezi el saját étel-kreálmányát szeretett városáról.