Városnézésre nem sok idő marad

Tehetségének és kitartásának köszönhetően bejárta már a fél világot Financsek Gábor, olimpikon úszónk mégis Pécsen érzi jól magát. És bár az ázsiai országok különösen tetszenek neki, a versenyek alkalmával nem jut idő  a városnézésre.

hirdetés

–  Miért kezdtél el úszni?

– Az egész óvodában kezdődött, a cél az volt, hogy megtanuljunk úszni. Az oktatók az úszóegyesület edzői voltak, akik rögtön kiválogatták azokat a gyerekeket, akiket érdemesnek tartottak erre a sportra. Így kerültem el a Tásiba, ahol negyedik osztályig kötelezően kellett úszni.

– Azóta a londoni olimpián is részt vettél. Tehát felfigyeltek rád az edzők anno.

– Igen. Az iskolában folyamatossá vált a válogatás. Én mindig a legjobbak között szerepeltem, így bent maradtam. Tízéves korom körül már országos eredményeim is születtek, szóval addigra már kialakult bennem az úszás iránti szeretet. Ebből később fanatizmus lett.

– Sok vidéki úszó dönt úgy, hogy a fővárosban vagy külföldön folytatja pályafutását. Téged mi tart Pécsen?

– Több megkeresést kaptam külföldről és hazai nagyvárosoktól is. Némelyik kecsegtetőnek tűnt, de anyagilag nem valósíthattam volna meg ezeket.

– Ezt hogy kell érteni?

– Itthon nem nagyon kapunk támogatást. Amerikába ugyan hívtak, és a sulit is fizették volna, de a kiutat és a hazautat nekem kellett volna finanszírozni, ami nem kevés. Hívtak Pestre is, viszont itt az elején mindent saját zsebből kellett volna állnom. Volt még egy-két verzió ezeken kívül, de a családom és a barátaim miatt is szívesebben maradtam Pécsen.

Hiába olimpikon, a várostól minimális támogatást kap…

– A város mennyire támogatja a felkészülésedet?

– Mint olimpikon és többszörös felnőtt magyar bajnok csak úgy tudom biztosítani a felkészülésemet és a versenyzést, ha az edzések mellett dolgozom is, ugyanis minimális támogatást kapok.

–  Milyen munka fér bele az idődbe?

– Elvégeztem az úszó-, valamint a testépítő-fitneszedzői képzést is. Ezeken a területeken dolgozom. Úszást oktatok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, de néha személyi edzést is tartok az uszoda konditermében.

– Úgy tudom, az úszás mellett TRX edzésekre is jársz. Miért ezt a módját választottad az erősítésnek?

– Így van. Az úszás mellett heti három alkalommal járok TRX edzésre is, a Fitnexx-prémium fitneszklubba, itt ezzel támogatnak engem. Sok kiemelkedő úszó is használja ezt az edzésmódszert világszerte, mert megfelelő izomzatot, állóképességet fejleszt az úszáshoz. Ráadásul nincs szükség a kondigépekre. Nem unalmas, minden edzés más és más, specifikusan a megfelelő izomcsoportra koncentrálhatunk.

A TRX edzések nem a medence térben zajlanak, de bemelegítésnek is tökéletesek

 – Gondolom, szakember segíti ezeket az edzéseidet.

– Igen, szükség is van a szakemberekre a helyes testtartás és a sérülések elkerülése miatt. A fitneszklub edzői maximális segítséget tudnak nyújtani a felkészülésemhez, amit nagyon köszönök nekik.

– Mivel töltöd a szabadidődet?

– A kikapcsolódásra koncentrálok. Zenét hallgatok, filmet nézek, internetezek, de szeretek olvasni is. Viszont ha tehetem, a barátaimmal találkozom.

– Hogyan érintett, amit egy nemrég megjelent exúszónő ír a könyvében az olimpiákról?

– Azt, ami a könyvben szerepel, kicsit túlzásnak tartom. Ha ez alapján ítélnek meg minket, úszókat, az nagyon nagy baj. Persze az olimpián is vannak bulik, és előfordul, hogy sokaknak jobban sikerül – ami egy nem sportoló életében is gyakran megesik -, de ez a stressznek és a folyamatos megfeszített állapotnak tudható be. Viszont nem ez a normális.

 

 • nem AKÁRKI

  Figyu , “AKÁRKI” ! Te is járhatsz ingyen a terembe … egyszerűen csak ki kell jutni egy Olimpiára !! Ja hogy Te tehetségtelen ( és rosszindulatú , és …. ) vagy — hát így nehéz lesz !!

 • rendszeres olvasó

  Én olvasom minden nap a cikkeket, és nem tűnt még fel, hogy hetente jelenne meg bármi a cégről. Mellesleg úgy vettem észre, hogy a kérdésben nem szerepel az általad említett klub. Financsek Gábor jegyzi meg, hogy odajár, nyilván, mert fontosnak tartja.

 • akárki

  A megjegyzésem nem rosszindulatú, nagyon örülök, hogy van egy ilyen remek hely a városban ahova ingyen járhatnak olimpikonon, csupán feltettem egy kérdést, hogy vajon mennyit fizet ezért a klub tulajdonosa az újságnak, mivel minden héten vmilyen formában írnak róla. Rengeteg remek vállalkozás van még a városban amiről szintén lehetne cikkezni. Persze ha fizet ezért akkor nem szóltam semmit, de ha nem akkor felteszem újra a kérdést: miért csak róla írnak?

 • Szülinapos

  Annyira elszomorít, hogy ilyen AKÁRKI -k rosszindulatú, gonosz megjegyzéseikkel megpróbálják elrontani a kedvemet! De örömmel jelentem nem sikerült!!! Próbáld már meg a dolgokat a szép oldalukról nézni, a Te életed is boldogabb lesz!

 • Kutyagazdi

  Egy sikeres sportoló öregbíti a Város hírnevét és ez MINDENKINEK JÓ. Nagyszerű, hogy van olyan klub, amelyik szakszerűen segíti a sportoló felkészülését. Nagyszerű az is, hogy ez publicitást kap. Itt az ideje,hogy jó és pozitív dolgokkal foglalkozzon a media!!!!!

 • Te

  Látod Akárki megint tévedsz.. az olimpikonok is megválogatják hova mennek, attól függetlenül, hogy ingyen vagy nem ingyen edzhetnek… rossz szakemberhez, lesérülni egyik sem fog elmenni…

 • Valaki

  Olimpikon vagy? Akkor biztos mehetsz…. Halottál már arról az elég jólmenő üzletágról, h marketing?

 • akárki

  azt elérni, hogy olimpikonok járjanak a terembe, nem nehéz, ha egyszer ingyen jár. ingyen én is mennék. azt hogy lehet elérni, h hetente írjanak a teremről az újságok ?

 • Valaki

  Látom egyesek megint a lényeggel foglalkoznak….. Nyiss egy termet, érd el azt a szintet, hogy olimpikonok járjanak hozzád, és ne siránkozz az elcseszett életeden! Szerintem nagyon jó a cikk, de ez is csak egy vélemény:)

 • akárki

  Minden hétre jut egy kis reklám ennek a bizonyos klubnak, azért ez durva. Remélem jó sokat fizetnek a reklámért.

 • egy lány

  Jajj, annyira helyes 🙂 Szoktam látni az utcán