Egy tatu ültetett fát a pécsi állatkertben!

Dömper akcióban!

Azt eddig is tudtuk, hogy a pécsi állatkertben örökbe lehet fogadni állatokat, na, de hogy fákat is? Bizony, május 22-től bárki ültethet fát az állatkertben, amiben ráadásul a zoo egyik lakója, egy tatu is segíteni fog!

hirdetés

A pécsi zoo-ban az állatok örökbefogadásának lehetősége immáron több mint 10 éves múltra tekint vissza, a megújult parkban álló „örökbefogadói falat” pedig tavaly szeptemberben adták át a pécsieknek. A falon azoknak a neve olvasható, akik képletesen magukhoz fogadtak egy-egy Pécsett élő kisebb vagy nagyobb vadat.

Dömper akcióban!

Mostantól azonban nem csupán állatokat lehet örökbe fogadni az állatkertben, hanem fákat is! De hogy miként, arról Siptár Dávid, a zoo igazgatója és Nagy Ervin városi főkertész osztott meg hasznos információkat hétfőn egy nem mindennapi sajtótájékoztatón, ahol az állatkert egyik legújabb lakója, Dömper, a tatu segítségével ültettek el egy örökbe fogadható fát.

– A rendhagyó faültetés apropóját a Biodiverzitás Napja adta, melyet május 22-én tartanak Európában – mondta Siptár Dávid. A pécsi állatkert az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által tavaly indított programhoz csatlakozott a faültetéssel. Az állatkert igazgatója kifejtette, hogy a szövetség tagjaként a pécsi zoo minden olyan európai állatkerti projekthez örömmel és a lehető legnagyobb aktivitással csatlakozik, melyek az állatkertek értékeit képviselik.

Az állatkertbe látogató gyerekek is kíváncsiak voltak az attrakcióra

A Biodiverzitás Napján elültetett fa egyben egy új állatkerti akció, a fák örökbefogadásának nyitóeseménye is volt. A programra azért van szükség, hangsúlyozta Siptár Dávid, mert az állatkert építése során számos fát ki kellett vágni, melyeket így pótolni tudnak majd.

– Az állatkertben 66 fa elültetésére van lehetőség, akit pedig érdekelnek a természeti értékek és azok megóvása, ezeket a fákat örökbe is fogadhatják egy évre. Aki úgy dönt, hogy elültetne egy fát, annak mi adunk ehhez eszközöket, helyet, és állatkertünk egyik lakója, a tatunk segít majd az ásásban is – mondta Siptár Dávid.

Dömpernek az ásás mindennapi „munka”, létszükséglet, a nyárias időben pedig nagyon lelkesen túrta a földet.

A virágültetés már nagyban zajlik a városban

Nagy Ervin, városi főkertész a faültetésen elmondta, hogy a Biokom Nkft. a városi csemetekert üzemeltetőjeként vesz részt a projektben, a kiültethető fák ugyanis ott nevelkednek. Emlékeztetett arra, hogy a városban a fásítási munkálatok tavasszal már lezárultak, jelenleg a zöldterületek ápolását és kaszálását végzik, közben pedig folyamatosan zajlik szerte a városban a virágosítás is. A csemetekertben növekedő 30 ezer egynyári virágot a következő hónapokban ültetik ki a belváros díszeiként vásárolt további 28 ezer különleges virággal egyetemben.