Különleges kávézó nyílt Pécsett!

Barista-képzést végeztek el a Nevelők Háza egyesület munkatársai

A Kisház Kávézó Pécs első olyan „közösségi kávézója”, ahol a kávék és más finomságok mellett közösségi szolgáltatások és programok is helyet kapnak, melyek bevételeit a kávézót üzemeltető Nevelők Háza Egyesület az ugyancsak általa működtetett Civil Közösségek Háza fenntartására fordítja.

hirdetés

Megnyílt a Szent István téren található Civil Közösségek Háza udvarában Pécs legújabb közösségi tere, a Kisház Kávézó. A pécsi Nevelők Háza Egyesület által fenntartott különleges „közösségi kávézó” a Peer Gynt Projekt keretében született meg.

Barista-képzést végeztek el a Nevelők Háza egyesület munkatársai
Barista-képzést végeztek el a Nevelők Háza egyesület munkatársai

Az önkormányzat, a Nevelők Háza Egyesület, a Támasz Alapítvány Pécs, a Fonavita Nonprofit Kft., valamint a norvég Oslo-Akershus Alkalmazott Tudományok Egyeteme együttműködésében létrejött projekt neve bizonyára ismerősen cseng, hiszen ennek a tavaly indult kísérleti városfejlesztési mintaprogramnak köszönhetően nyithatott meg nemrégiben a Hársfa úton az Y Közösségi Ház és az Y Kölyökház is.

A hangulatos udvarban kávézni remek élmény lesz
A hangulatos udvarban kávézni remek élmény lesz

A Kisház Kávézó április 26-i megnyitóján dr. Kákai László egyetemi tanár, a Nevelők Háza Egyesület elnöke elmondta, hogy a kávézó olyan közösségi tér lehet a városban, ahol a pécsiek találkozhatnak, megismerhetik egymást, beszélgethetnek és véleményt cserélhetnek. Kiemelte, hogy a most nyíló kávézóhoz hasonló közösségi terek szerte a világban olyan helyek, ahol a kialakuló baráti társaságok és közösségek összefogása és összetartozás-élménye alapjaiban változtatják meg és javítják a helyi közösség életminőségét.

-A cél az, hogy minél több civil szerveződés szülessen, minél több olyan klub, egylet, lakóhelyi baráti kör jöjjön létre, melyek erősítik a résztvevők egymásba vetett bizalmát, önzetlenségét, együttműködési készségét – mondta Kákai László, majd hozzátette, hogy a Kisház Kávézó mindezen céloknak megteremtette Pécsett a kereteit, de az itt élők feladata az, hogy élettel töltsék meg.

Vincze Csilla Anna, a Nevelők Háza Egyesület ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, az egyéves fejlesztési folyamat eredményeként megszületett Kisház Kávézó eltér a városi kávézóktól, hiszen itt a kávék és italok mellett olyan közösségi szolgáltatások és programok is helyet kapnak a jövőben, melyek a Civil Közösségek Háza fenntarthatóságát erősítik. A kávézó és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások és programok bevételeit ugyanis a ház működtetésére fordítják. Így lesz a kávézóból egy részben önfenntartó közösségi „szolgáltató tér”.

Kiss Erzsébet segédkezik az új kávézóban
Kiss Erzsébet segédkezik az új kávézóban

Kiss Erzsébet, a Kisház Kávézó vezetője kifejtette, hogy a speciális kávézó és a kapcsolódó szolgáltatások a Nevelők Háza Egyesület saját, valamint partnerszervezeteik programjaira épül, azokat bővíti és színesíti. Tehát ez a kávézó a Nevelők Háza Egyesület meglévő közösségeit erősítheti és segítheti új pécsi közösségek kialakulását is.

Az egyedi modell alapján működő kávézóba nem vettek fel külön személyzetet, a Nevelők Háza Egyesület munkatársai – köztük Kiss Erzsébet is – a projekt keretében ugyanis elvégeztek egy barista- és pultos-képzést, azaz ők maguk fogják elkészíteni a jobbnál jobb kávékat és egyéb italokat a betérőknek. A catering szolgáltatást is működtető kávéházba – folytatta – több korosztályt megszólító érdekes programokat terveznek.

-Író-olvasó találkozóktól és családi rendezvényektől kezdve, a kiállításokon és gyerek partikon át különböző színes események befogadására alkalmas a kávézó és az azt körülölelő park, valamint a Civil Közösségek Háza.

A pécsieknek már csak meg kell tölteniük a kávézót
A pécsieknek már csak meg kell tölteniük a kávézót

Mindemellett a Peer Gynt Projekt keretében fejlesztett programokat is szervezünk, például játszóházakat, kismama-baba foglalkozásokat – mondta a kávéház vezetője.

Kiss Erzsébet kiemelte: további céljuk, hogy a közösségi kávézó programjait a pécsiek, illetve jövendő vendégkörük, látogatóik ötleteivel és kezdeményezéseivel is kibővítsék. Tervben vannak borkóstolók, maratoni filmvetítések, performanszok, de szívesen várják pécsi zenészek és zenekarok jelentkezését is.