Magasház? Van másik!

Az elmúlt hónapok során eltűnt teljes hat szint a pécsi szellemházról. Így rekorder épület helyét hamarosan egy másik veszi át. Ezentúl az uránvárosiak élhetnek Pécs új Magasházában.

hirdetés


Évtizedek óta Pécsen állt Európa legmagasabb üresen álló lakóépülete, a Magasház. Az életveszélyes szellemház eltüntetése idén márciusban indult, azóta is töretlenül halad. Most már ott tartanak a bontást végző szakemberek, hogy lassan már nem a Hungária úti épület a legmagasabb, hanem az uránvárosi 17 emeletes – aminek nincsen semmi baja és nem is volt.

urantizenhet, hl02
Ez csak 17 emeletes, de rendben van

Ezért meg is kérdeztük az ott élőket, mit szólnak a hirtelen jött elsőségnek. Pécs legújabb, kevésbé magas Magasházának lakói felemásan reagáltak a hírre.  Egy lakó például csak megvonta vállát, és azt mondta, hogy “ez nem nagy ügy”, a 17 emeletes ház nem is olyan magas, sok ilyen van az országban.

A 16. emeleten lakó hölgy hozzátette azért, hogy a kilátás remek: a pellérdi halastavakat látja innen, Keszüt és a vízművet is. Más pedig azt emelte ki, hogy aki a focit szereti, annak szerencséje van, mert az épület magasabban lévő emeleteiből láthatja a meccseket, hiszen közel a PMFC-pálya.

Egy másik hölgy örült, hogy már ők a legmagasabbak, de azért azt a félelmét is viccesen megfogalmazta, hogy ne bontsák le úgy, mint a Magasházat, hiszen például rendszeresen járnak a legfelső emeletre a kivilágított esti város fényeit csodálni és tűzijátékokat nézni.

Az “eredeti” Magasház bontását végző Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. konzorcium lapunkkal közölte, jelenleg a 18. szint bontása zajlik, de a bontást előkészítő munkálatok (védőpalánkok fogadószerkezetének áthelyezése, válaszfalak bontása) már folynak a közvetlenül alatta lévő szinteken is.

magashaz, hl02
Nemsokára teljesen lekörözi a dublőre

A konzorcium szerint  a munka az ütemtervben foglaltaknak megfelelően halad. Általánosságban elmondható, hogy egy-egy szint eltüntetése az időjárástól függően az előzetesen eltervezett 7-10 nap alatt megtörténik. Szélmentes időszakban volt olyan emelet is, amelyet a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően 6 nap alatt sikerült eltüntetni.  Eddig közel 6000 tonna törmelék került ki a Magasházból, amelyet 300 tehergépkocsival szállítottak el.