Már bontják a Magasházat

A héten elkezdődött a pécsi Magasház bontása, s az épület törmelékeivel el is indult az első teherautó, amelyet Páva Zsolt, Pécs polgármestere személyesen vezetett fel a bontási területről a lerakóig. Most már bizonyos: év végére eltűnik a szellemház.

hirdetés

Kigurult az első olyan teherautó a Magasház bontási területéről, melyet a legfelső szintekről származó betondarabokkal és törmelékkel pakoltak fel. Naponta legfeljebb 4-5 teherautó szállítja majd el a törmelékeket a 6-os főúton Pécs keleti határába további feldolgozásig. Az épületről a hét közepén kezdték leemelni az elemeket Magyarország legmagasabb, a legszigorúbb nemzetközi előírások szerint működő toronydarujával.

Így kezdték meg a Magasház bontását!Így kezdték meg a Magasház bontását!

Posted by PécsMa.hu on Friday, March 25, 2016

 

– Több évtizedes huzavona, sikertelen próbálkozások után, néhány hónapon belül, eltűnik Pécs legnagyobb szégyenfoltja, a szocializmus korszakának utolsó, mára egy letűnt kor szimbólumának számító mementója – fogalmazott a városvezető, mielőtt útjára indította volna az első szállítmányt.

magashaz, hl, 11
A kamion kigördül az első adag törmelékkel

A polgármester lapunknak elmondta, hogy nagy kő esett le a szívéről, hiszen évtizedek óta nyugtalanította már az életveszélyessé nyilvánított épület, melyet “időzített bombának” nevezett. Hozzátette, hogy noha nem zárkózott volna el attól, hogy felújítsák és hasznosítsák a szellemházat, működőképes terv azonban nem volt erre, közben pedig az épület állapota folyamatosan romlott – épp ezért nem maradt más megoldás, csak a bontás.

Mint mondta, a munkálatokat végző konzorcium tagjai megfelelő szakértelemmel és műszaki felkészültséggel rendelkeznek, így a munkafolyamatok – ahogy eddig is a bontás előkészítésénél – a lehető legszigorúbb előírások mellett történnek. A szakemberek gondoskodni fognak arról, hogy az épület lebontása a lehető legkisebb mértékű zaj- és porterheléssel járjanak.

magashaz, hl, 1
Páva Zsolt rendőri kísérettel haladt a törmelékes kamion előtt

Az épület bontását biztonsági palánkrendszer védelme mellett végzik. A palánkrendszer a bontás alatt álló szintet az épület teljes kerületén körbe veszi, célja pedig az, hogy a kisebb darabok, morzsalékok lehullását legfeljebb egy szintre korlátozza. Ezen túlmenően az épület körül egy 16 méter széles biztonsági zónát is kialakítottak.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője kijelentette, hogy nemcsak Pécs, de egész Magyarország szégyene, hogy immáron évtizedek óta hazánkban áll a világ legmagasabb üresen álló lakóépülete, majd hangsúlyozta, hogy ezzel szemben a pécsiek komoly sikere, hogy elérték: az épület elbontása teljes egészében a kormányzat finanszírozásában valósul meg.

Ez a matrica magáért beszél
Ez a matrica magáért beszél

A bontás nemcsak amiatt szimbolikus – folytatta a képviselő -, mert azzal egy régi kor végleg letűnik, hanem azért is, mert az üzeni: ha az aktuális városvezetés az aktuális kormányzattal kiváló kapcsolatot ápol, számíthat a segítségre.

Páva Zsolt indítja a rakományt
Páva Zsolt indítja a rakományt

Pécs azonban nemcsak a jelenben, de a jövőben is bírja a kormány támogatását – mondta Csizi. Mindezt pedig az a tény is jól mutatja, hogy állami finanszírozással sikerült telket vásárolni az új pécsi vásárcsarnok számára, elindulhat az élményfürdővel kiegészített sportközpont megvalósítása vagy éppen ipari csarnokok épülhetnek befektetők számára – sorolta a képviselő.

magashaz, hl01
magashaz, hl02
magashaz, hl03
magashaz, hl04
magashaz, hl05
magashaz, hl07
magashazmég
magashaz, hl08
magashaz, hl09
magashaz, hl11
magashaz, hl12
magashaz, hl13
magashaz, hl, 1

A képviselő végezetül elmondta, hogy arra kérte a polgármester urat, hogy mielőbb döntsön az önkormányzat arról, hogy fejlesztési források felhasználásával – a pécsiek korábbi kérésével összhangban – alakítsanak ki parkot a Magasház helyén.

További információk a bontásról
Egy szint bontása mintegy 9-10 napot vesz igénybe, a munkavégzés hétfőtől péntekig 7-17, szombaton 7-15 óráig tarthat legfeljebb. Legkésőbb év végére a bontási munkálatokat kivitelező Strabag Kft. – Land Bau Kft. alkotta konzorciumnak végeznie kell a szerződés szerint. A Magasház bontása miatt a parkolásban korlátozást bevezetni nem szükséges, a már működő Hungária úti elkerülő szakaszon kívül a bontás év végi lezárásáig egyéb forgalmirend változásra, lezárásra nem kell számítani.

  • Benjámin Kurilla

    Hát megéltük, kedves kétkedők!