Újra leburkolják a Jókai teret

Másfél évtizeddel azután, hogy átadták a megújult pécsi Jókai teret, annak tejes burkolatát le kell cserélni. A munkát még idén szeretnék végrehajtani.

hirdetés

Nem sokkal a 2001-es felújítás után hozzá kellett nyúlni  a horvátországi mészkővel burkolt térhez, miután az első hidegebb telek komoly károkat okoztak a felületben. 2003-ben próbálkoztak először felületi kezeléssel, hogy víztaszító anyaggal óvják meg a burkolatot a beszivárgó csapadéktól. Egy ideig, amíg a garancia tartott, a kivitelező is javítgatta az összetört kövezetet, de a tízéves garanciális időszak letelte után a városüzemeltetési cég is megtette ezt.

Újra kell burkolni a Jókai teret!Újra kell burkolni a Jókai teret!

Közzétette: PécsMa.hu – 2016. február 23.

 

A tér állapota azonban mára már olyan kritikussá vált, hogy gyalogosan balesetveszélyes átkelni rajta a feltört mészkőlapok és hiányzó kövek között. Folyamatos karbantartása rendkívül költségessé vált és a rendelkezésre álló, pótlásra alkalmas kövek is elfogytak.

jókai tér, hl03

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte, a városüzemeltetési társaságnak még ebben az évben saját forrásból a teljes burkolatot ki kell cserélnie a téren. A folyamatos időszakos javítások ugyanis a legnagyobb igyekezet ellenére sem vezettek megnyugtató eredményre, olyan hibás beruházásról van szó, amelyet javítani nem, csak felszámolni lehet, s újat kell építeni helyette – mondta.

– A probléma az egyik legnehezebb örökség, amelyet a városvezetés még a szocialista időszakból kapott teherként és meg kellett oldania – tette hozzá.

Úgy látja, hogy az elmúlt időszak előrelépéseinek köszönhetően a város gazdaságilag ma már van annyira erős, hogy saját forrásból hosszú évtizedekre ismét rendezze a tér sorsát.

A cél az, hogy tartós és városképbe illeszkedő anyaggal burkolják le a teret, szakértők és a pécsiek bevonásával kezdenek hozzá az új térburkoló anyag kiválasztásához. A tér külleme azonban nem változik meg, hiszen ugyanolyan méretű köveket tesznek majd le, mint amilyenek most is találhatóak a téren.

Az, hogy pontosan mennyibe kerül majd a tér teljes felújítása, a kiválasztott kő fajtájától függ. A munkálatokat várhatóan az év második felében, a turistaszezon végén kezdik majd el.