Fussunk a pécsi bölcsisekért!

Izgalom a rajtnál

Példaértékű az a pécsi összefogás, melynek eredményeként május 21-én hagyományteremtő céllal elstartolhat a Fuss-Érte-Megérte névre hallgató jótékonysági családi futás. A nevezési díjakból befolyt összeget a pécsi Kisgyermek Szociális Intézmények bölcsődehálózata kapja, melyet fejlesztésekre költhetnek. A futók pedig mézeskalácsot kapnak.

hirdetés

Pécs újfent bemutatta, hogy ha a város lelkes civiljei összefognak, akkor egészen sajátos dolgokat is létre tudnak hozni. Ilyen esemény lesz a Zsolnay Piknik részeként a jótékonysági Fuss-Érte-Megérte futás, melyet a pécsi civilek és a Minarik Ede Sportegyesület hozott tető alá.

Íme a program
Íme a program

A május 21-én 11 órakor induló városi rendezvény egy Facebook-csoportként indult, melyet Herke-Fábos Kata hozott létre, aki jelenleg a PTE Állam -és Jogtudományi Karának Polgári Jogi Tanszékének Családjogi Csoportjának doktorandusza. A szervezőnő kutatási területe – és hivatása – a gyermekvédelem, épp ezért nem meglepő, hogy korábban a Baranya Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának volt a munkatársa.

Az esemény logója
Az esemény logója

A családi futás gondolata Herke-Fábos Katában már a tavalyi év végén megfogalmazódott – derül ki az esemény leírásából. A cél az volt, hogy a szervezőnő a gyermekvédelem fontosságára két másik szenvedélyének – a futásnak és a mézeskalács-készítésnek – beemelésével hívja fel a pécsiek és az ország figyelmét. Így jött létre az egyedi koncepció: a futásra nevezők nevezési díjával a pécsi Kisgyermek Szociális Intézmények bölcsődéit támogatják, míg a futóknak egy-egy mézeskalács-éremmel hálálják meg a segítséget és a részvételt.

Ezekkel az ütőfákkal készülnek az érmek
Ezekkel az ütőfákkal készülnek az érmek

Mivel az esemény fókuszában gyermekvédelem, a családi mozgás, és a jövő generációjának támogatása áll, ezért nem meglepő, hogy a futás napján a Kossuth téri rajthelyszínen gyermekvédelmi, gyermekjóléti és egészségügyi hatóságok is bemutatkoznak, a szervezők emellett pedig sportos gyermekprogramokkal is várják az apróságokat. Sőt, Rudán Joe is zenél majd.

A mézeskalács érmek minden nevezőre várnak
A mézeskalács érmek minden nevezőre várnak

A futás a Kossuth térről indul fel az Irgalmasok utcáján a Széchenyi térig, onnan pedig a Király utcán keresztül a Búza téri körforgalomig visz a futók útja, ahonnan a Felsővámház utca és a Major utca érintésével érnek a célba, a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarára. A táv kevesebb, mint 2 kilométer, és annak ellenére, hogy „papíron” a Fuss-Érte-Megérte egy futós esemény, minden nevező úgy teljesítheti, ahogy nekik kényelmes: babkocsival, babhordózókkal, gyalog, kismotorral, rollerrel, saját tempóban.

A futás fővédnöke Őri László, a humán területek felügyeletéért felelős alpolgármester. Védnökként támogatja a kezdeményezést a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltsége, a Baranya megyei Gyermekjogi képviselő valamint a Pedagógiai Oktatási Központ. A rendezvény szakmai lebonyolításában közreműködik a PSN Zrt.

A futás rajtja: május 21. (szombat) 11.00 óra, Kossuth tér.