Cukiságbombák robbantak a pécsi állatkertben

Ismét számos új vaddal gyarapodott a pécsi állatkert: a közelmúltban csikóhalak és tűzhalak érkeztek, jelentősen növekedett a szurikáták száma, és két minnesotai törpemalac nevetteti meg a gyerekeket. A prérikutyáknál pedig hatalmas szaporulatot hozott a tavasz, legalább 15 új kicsi látta meg a napvilágot. Vagy még több.

hirdetés

A csikóhalat valószínűleg mindenki ismeri nem igazán halszerű kinézetéről, ha máshonnan nem, hát rajzfilmekből. “Személyesen” viszont ritkán lehet ezzel a fajjal találkozni, ugyanis nagyon kényes, tartása pedig távolról sem egyszerű.

Pécsre öt érkezett ebből a halból, a mecseki állatkertben már meg is lehet őket csodálni, mint megtudtuk, három hím és két nőstény látható az akváriumban. E faj különlegessége, hogy a nőstény belepréseli az ikrákat a hím költőtasakjába, és az apa óvja őket a továbbiakban, e költőzsákból bukkannak majd ki a kis csikóhalak.

De nemcsak a szaporodásuk egyedi: a csikóhalaknak, mint a pécsi zoo-ban megtudtuk, nincs gyomruk, tápcsatornájukon hamar átmegy az étel, emiatt naponta többször is etetik őket az akváriumban. Az öt csikóhal egyébként a szintén most érkezett tűzgébekkel lakik együtt.

Ritka és kényes a csikóhal

Az akvárium ugyanakkor további újdonságokat is tartogat: a Csendes- és az Indiai-óceánban őshonos tűzhalak is láthatóak már. Ezek a halak könnyen felismerhetőek testükből kiálló tüskéikről. Mindenesetre örüljünk, hogy nem kell velük együtt vízbe merülni, az antennaszerű testrészek ugyanis mérgezőek.

Érdekes küllemű a mérgező tűzhal

Bár nem mérgező, de azért mérges állatok a zoo szabadtéri részén is vannak: nemrég ugyanis kibővült a korábbi háromtagú szurikátacsapat 2-2 fővel Magyarországról, illetve Hollandiából. Ez jól hangzik, de tudni kell, hogy a szurikáták a világ egyik legbonyolultabb közösségében élnek: egy alfahím és alfanőstény vezeti a csapatot, az alárendeltek nem is szaporodhatnak, viszont – saját kölyök nélkül is! – képesek arra, hogy szoptassák a vezető anya utódait.

A hierarchia bonyolult, és nehezen alakul ki. A hét szurikáta összeszoktatása ezért nagyon hosszú és távolról sem egyszerű feladat, ráadásul olykor véres verekedések zajlanak a rendszer kialakítása közben az állatok között. Emiatt folyamatosan figyelni kell a szurikátákat, hogy ne történhessen súlyos sérülés.

Folyik a küzdelem a szurikátáknál

– Ilyet én is szeretnék otthonra! – mondta egy kisgyerek, miközben a prérikutyákat nézegette. Nem véletlenül, a pécsi állatkert legújabb lakói valószínűleg simán nyernének egy cukiságversenyen. A prérikutyáknál a tavasz hatalmas szaporulatot hozott: legalább 15 apróság született Pécsen. Azért “legalább”, mert pontos számot szinte lehetetlen mondani: a prérikutyák ugyanis hatalmas föld alatti üregrendszerben élnek, ahol háló, kamra, illemhely, menekülőfolyosó is van, a kicsik pedig csak óvatosan merészkednek a föld fölé.

A prérikutyák Észak-Amerikában élnek, Texasban – nem tévedés – 7 milliárdra becsülik az egyedszámukat. Hatalmas üregrendszereik miatt ugyanakkor elég sok kárt és balesetet okoznak természetes élőhelyükön.

Tizenöt fővel gyarapodott a prérikutyacsapat

És végül, de nem utolsó sorban még egy jópofa kinézetű állati páros érkezett a mecseki zoo-ba: immár az apró termetű minnesotai törpemalacok is vidámságot varázsolnak a gyerekek arcára.

Törpemalac is látható már

A közeljövőben egyébként lesznek még meglepetések a mecseki állatkertben, természetesen ezekről is beszámolunk majd.