A Pécsi Törvényszék 6 és fél év 6 fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két idős nőt is kirabolt, valamint egy házba is betört. 

hirdetés
Uránia Mozi

A vádlott fiatal pécsi férfi 2017 februárjában Pécsen, céltalan időtöltése közben az utcákon sétálgatva elhatározta, hogy egy temető felé gyalogol, ahol várakozni fog és egy általa alkalmasnak vélt személyt kővel leüt, értékeit pedig ellopja. Ezen a napon, délután 14 óra körüli időben egy idős asszony a hétvégi házából a közeli buszforduló felé gyalogolt, haladása során a temető mellett haladt el, ahol a vádlott is várakozott.

A sértettet a vádlott megszólította, tőle pénzt követelt, azonban a nő azt mondta, nem tud adni, és tovább ment. A férfi ekkor felvett a földről egy körülbelül 1 kg súlyú terméskövet és az asszonyt hátulról fejbe dobta. A sértett a fejét ért ütés következtében arccal a földre esett, homlokát a kavicsos, egyenetlen talajba beütötte.

A vádlott ezt kihasználva a sértett táskáját a benne lévő igazolványokkal, értékekkel és kicsivel több mint húsz ezer forinttal elvette, majd azzal elfutott a helyszínről. A vádlott a táskából a készpénzt, cigarettát és egy öngyújtót magához vette, majd a táskát futása közben eldobta a benne lévő iratokkal, bankkártyákkal együtt, amit később megtaláltak. A sértettnek ténylegesen több mint hétezer forint kára keletkezett.

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de életkorára, fizikai állapotára, a megtámadott testtájékra és a támadás eszközére figyelemmel fennállt a veszélye a keletkezettnél súlyosabb sérülés kialakulásának is.

A vádlott a fentiekhez hasonlóan 2016 júliusában ugyanazon a pécsi helyszínen követni kezdett egy idős, járóbottal közlekedő nőt. A vádlott először segítséget ajánlott a sértettnek, majd miután a sértett közölte, hogy nincs szüksége segítségre, lemaradt, de tovább követte őt. Miután a sértett egy közeli szurdokhoz ért, a vádlott hátulról mögé lépett, majd a sértett szatyrát egy hirtelen mozdulattal a föld felé rántva, kitépte a sértett kezéből, és azzal együtt elszaladt a helyszínről. A sértett táskájában kulcsai, bevásárló szatyra, személyigazolványa, valamint állateledelnek szánt ételmaradék volt, ami összesen 3.500 forintot ért.

A vádlott futás közben egyszer megállt, a szatyrot átvizsgálta, a benne lévő dolgokat kiszórta, majd mindent hátrahagyott. A sértett kára így megtérült.

A korábbi büntetőügyben, az akkor még fiatalkorú vádlott 2015. augusztus 28-án két pécsi ingatlanba tört be úgy, hogy kifeszítette az ajtót és az ablakot. Innen különböző használati tárgyakat, élelmiszert és készpénzt lopott el, csaknem 20.000 forint értékben, a rongálással több mint 40.000 forint kárt okozott. A bíróság a fiatalkorú vádlottat e bűncselekmények miatt próbára bocsátotta, azonban a vádlott újabb bűncselekményeket követett el a próbaidő alatt, ezért ezek miatt is büntetést kellett kiszabni vele szemben.

A Pécsi Törvényszék helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság ítéletét, melyben a vádlottat rablás bűntette, kifosztás bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, azonban a kiszabott büntetést egy korábbi próbára bocsátás megszüntetésével, további kétrendbeli lopás vétsége miatt is kiszabottnak tekintette.

A bíróság ítélete – a másodfokú határozattal – jogerős.