Pécsi ügyvédek, akik a sötét oldalt választották

Zaklatás, sikkasztás, csalás, hamis tanúzás, köz- és magánokirat-hamisítás, fiktív cégeladások – ilyen és hasonló bűncselekményekkel gyanúsítanak és vádolnak több köztiszteletben álló pécsi ügyvédet. A tisztességes többség, szögezzük le, éppen az ilyen renitensek miatt kénytelen szégyenkezni. 

hirdetés

Jelenleg öt pécsi ügyvéddel szemben van valamilyen büntetőügy nyomozási, vádemelései vagy bírósági szakaszban. Ezek jellemzően az elfogultság miatt a Szekszárdi Járásbíróságon vagy a Szekszárdi Törvényszéken vannak folyamatban – nyilatkozta lapunknak a Tolna megyei bíróság szóvivője, Kovács Ildikó.

Van, aki ellen közokiratok meghamisítása miatt a közelmúltban emeltek vádat, mert fiktív cégeladásokban segédkezett. Ellene egy még folyamatban lévő nyomozás miatt a NAV adónyomozói is vizsgálódnak, mivel a gyanú szerint letéti pénzekkel élt vissza.

Miért álltak át a sötét oldalra?

Egy másik ügyben a napokban a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat, egy korábban ügyvédként dolgozó pécsi nő ellen, aki a vád szerint 2009 és 2011 között két ügyfelét több mint 20 millió forinttal károsította meg. Az asszony lemondott, de az ügyvédi kamara inkább maga is kizárta soraiból.

– Két pécsi ügyvéd családon belüli zaklatás miatt áll hamarosan bíróság elé, ha a vádbeli cselekményük nem összeegyeztethető az ügyvédi hivatással, akkor a jogerős ítélet után a Pécsi Ügyvédi Kamara fegyelmi eljárást indíthat ellenük – mondta lapunknak Leposa Mariann, a pécsi kamara elnöke.

Egy másik ügyvéd két esetben állt már bíróság előtt, jelenleg a jogerős ítéletet várja, első fokon 5 év letöltendő börtönt kapott és nyolc évre eltiltották az ügyvégi tevékenységtől.

– A volt pécsi ügyvéd 2009 és 2013 között saját szükségleteinek finanszírozására, korábbi életszínvonalának fenntartására az ügyfelek által rábízott pénzeket eltulajdonítva, illetve ügyvédi tevékenységét felhasználva, ügyfeleit tévedésbe ejtve követte el a bűncselekményeket – mondta korábban lapunknak Kutas Tamás, a pécsi ügyészség szóvivője.

A vádirat szerint az ügyvéd egy halott ügyfele földjeit értékesítette. Az adásvételi szerződéseket visszadátumozta, és a halott aláírását is ráhamisította. Az örökösöket nem értesítette, a pénzt pedig megtartotta – közölte az ügyészség. Az ügyvéddel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, ami jelenleg is érvényben van.

Volt, akit hamis tanúzás miatt három évre felfüggesztve, egy év 10 hónap börtönre ítélt a Szekszárdi Törvényszék, mert valótlan nyilatkozatokat gyártott egy verekedéssel kapcsolatban, amit az ügyfeleivel aláíratott. A férfit két évre el is tiltották az ügyvédi foglalkozástól.

Van olyan pécsi ügyvéd is, aki az ellene zajló büntetőügyről szóló tudósítások miatt pereskedik folyamatosan a sajtóval, miközben a vádhatóság szerint – ilyen vagy olyan okból, de – százmilliókkal nem tud elszámolni.