16 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekEgy pohár tortát, drágám?

Egy pohár tortát, drágám?

Időjárás szempontjából ez a vasárnap sem sokkal vidámabb a hétköznapoknál. Némi édesség azonban segíthet ezen. Süssünk, főzzünk, és együnk  poharas tortát – ez a javaslatunk!

[box title=”Gyümölcsös sajtkrémtorta ” box_color=”#f9ed76″ title_color=”#0c0707″]

Hozzávalók öt pohárra: 

  • 12 dkg zab keksz
  • 1 ek. kakaópor
  • 3 ek. olvasztott vaj
  • 20 – 25 dkg natúr krémsajt (esetleg mascarpone)
  • 150 g natúr görögjoghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 20-25 dkg gyümölcs (ízlés szerint)

Elkészítés: 

A kekszet összetörjük, majd elkeverjük a kakaóval és a vajjal. Elosztjuk öt pohár aljába. A sajtkrémet kikeverjük a sűrű joghurttal, a vaníliával és végül beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. A kekszek tetejére kanalazzuk. A poharakat lefóliázzuk és pár órára hűtőbe tesszük. 20-25 dkg gyümölcsöt (lehet konzerv is) apróra vágunk, majd közvetlenül tálalás előtt a krém tetejére kanalazzuk. Díszítésként megszórhatjuk finomra vágott mentával vagy citromfűvel.[/box]

torta pohárban

[box title=”Dobostorta pohárban” box_color=”#a3826b”]

Hozzávalók (2 db 3 dl űrtartalmú pohárhoz):

  • 1 tábla (100 g) étcsokoládé
  • 250 ml habtejszín
  • 1 teáskanál rum vagy sütőrum, esetleg néhány csepp rum aroma
  • 60 g háztartási keksz (lehet darált is)
  • 3 evőkanál tej vagy olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor + 3 evőkanál cukor a karamellhez

Előkészítés:

A csokit a tejszínnel együtt olvasszuk fel kis lángon. Ha teljesen egynemű a krém, öntsük át egy másik edénybe és mikor már nem gőzölög, rakjuk be a mélyhűtőbe fél órára. Közben a kekszet zacskóba, vagy konyharuhába csomagolva egy sodrófa vagy klopfoló segítségével törjük össze, majd keverjük össze a cukorral és a tejjel. A karamellhez egy serpenyőben alacsony lángon olvasszuk meg a cukrot, öntsük sütőpapírra és egy kanállal kenjük szét. Ha kihűlt, törjük össze. A lehűlt krémet elektromos habverővel verjük habbá, és keverjük hozzá a rumot. Adagoljuk pohárba a desszertet, alulra kerül egy réteg keksz, rá egy réteg krém. Ezt ismételjük meg háromszor. Legfelülre szórjuk a karamell darabokat.[/box]

torta pohárban

[box title=”Lúdláb torta pohárban” box_color=”#ee827c”]

Hozzávalók ( 2 db 3 dl űrtartalmú pohárhoz):

  • 1 tábla étcsokoládé
  • 250 ml habtejszín
  • 1 teáskanál rum vagy sütőrum (esetleg néhány csepp rumaroma)
  • 40 g kakaós keksz (vagy 40 g keksz + 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor)
  • 2 evőkanál cukor
  • meggybefőtt
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

A tejszínt és a csokit lábasba öntjük és alacsony lángon felolvasztjuk.Átöntjük egy másik tálba és ha már nem gőzölög, betesszük a mélyhűtőbe 20-30 percre.A kekszet zacskóba tesszük, vagy konyharuhába csomagoljuk és összetörjük.A kekszmorzsát összekeverjük a kakaóval, a tejjel és a cukorral.Összeállítjuk a desszertet. Alulra kerül a keksz negyede, rá egy réteg krém, erre egy réteg meggy, majd ismét krém és meggy, amíg a pohár majdnem megtelik. A legtetejére egy réteg kekszet rakunk. [/box]

torta pohárban

[box title=”Citromtorta pohárban” box_color=”#a0db74″ title_color=”#0c0c0c”]

Hozzávalók:

  • 8 darab vajas omlós keksz
  • 2 tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3 egész tojás
  • kb. 2-3 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg kristálycukor
  • 7,5 dkg szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjünk el 2 egész tojást és 1 tojássárgáját, majd adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlében elkevert kristálycukrot. Készítsünk vízfürdőt, és folyamatos keverés mellett főzzük kb. 10-15 percig a tojásos masszát, amíg krémes állagú lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és keverjük homogén állagúra, hagyjuk kihűlni.  Közben verjük fel a tojásfehérjéket habbá, miközben a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá.  A kekszeket törjük rusztikus darabokra, és 4 pohárba osszuk el. Öntsük rá a kihűlt citromkrémet, majd a cukros fehérjét kanalazzuk a tetejére.  [/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő