Gyilkosság és detektívmunka gnocchi és egy csirkecomb között

Előétel, főétel, desszert – cselszövés, gyilkosság és nyomozás. A két oldal összeér a „Gyilkosság vacsorára” című rendezvényen, amit első alkalommal rendezett meg Pécsett a Rejtélyek Háza.

hirdetés

A rendezvény a szabadulószobák analógiájára egymásra épülő logikai feladatok sorozata egy történetbe ágyazva. Csak a körítés más: a játékosok nem egy szobából próbálnak kijutni megadott idő alatt, hanem egy asztal köré ülve, többfogásos vacsorát elfogyasztva törik a fejüket.

A Gyilkosság vacsorára a húszas évek Amerikájának hangulatát igyekszik feleleveníteni, a szesztilalom idején játszódó maffiaháborúk korát. Adott egy gyilkosság, a társaság pedig az étkezés alatt kideríti, ki ölt meg kicsodát, hogyan. A játék itt is teljesen kooperatív.

Lényeg a csapatmunka – és persze a teli has!

A feladat egyszerűnek tűnik, mégis feladatok hosszú sora vezet a kulcsinformációkhoz. Türelem, logika, leleményesség és mindenekelőtt csapatmunka kell a gyors és eredményre vezető játékhoz.

Érdekes ötlet ebben a műfajban a testi és szellemi élvezetet párosítani, ám néha nem egyszerű figyelni a feladványokra, miközben daraboljuk a húst. Vagy fájdalommal ráeszmélni arra, hogy kihűlt az előétel, miközben dekódoljuk az adott üzenetet.

Aki odavan a szabadulószobák stílusára emlékeztető logikai feladatokért, nem zavarja az evéssel párosuló fejtörés, bizonyára szeretni fogja az efféle rendezvényeket.

Ismerős társaságban, barátokkal biztosan még kellemesebb lesz az élmény, a teljesen ismeretlen közeg azonban többeket feszélyezhet. Akkor viszont csak az eredendően nyitottabb résztvevők tudnak érvényesülni a többiekkel szemben. Persze ettől még lehet izgalmas az este.

SPOILER!
A sztori a maffia uralta bűnös város belső köreibe kalauzol el: Don Giovanni vacsorára hívja meg a szívének kedveseket (ezek lennének a játékosok), ám hamar kapunk egy üzenetet arról, hogy megölték őt, hogy átvegyék uralmát a város felett. Egy köteg hamis bankjegy segítségével hozzájuthatunk egy hangszalaghoz, később egy videófelvételhez, ami közvetlenül a gyilkosság estéjén készült. Több gyanúsított van: a Don akaratgyenge fia, egy másik család feje, annak hataloméhes fia. A hangszalagon hallható dialógusok segítenek a megoldásban, akárcsak a pillanat, ahogy meggyilkolják Don Giovannit. 

Hirdetés