13 C
Pécs
vasárnap, május 5, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekEzeket kóstold meg a sajtpultból!

Ezeket kóstold meg a sajtpultból!

A gurméknak semmi újat nem fogunk mondani, ezt garantáljuk, de azoknak, akik olykor tétován ácsorognak a szupermarketek sajtpultjai előtt, talán segítünk egy kicsit. Lánczos Sándor, gasztronómiai guruval összeszedtünk néhány különlegesebb fajtát, amit érdemes megkóstolni, főként ha akciós áron kaphatóak. Plusz körbenéztünk a pécsi lelőhelyek háza táján. 

[box title=”Brie sajt” box_color=”#fccb8d” title_color=”#000000″]

A brie francia fehérpenészes lágysajt, a Párizshoz közeli Brie tájegységről kapta nevét. Tehéntejből készül, eredetileg is több változatban. A penészes külső alatt laza állagú, de nem folyós, aranysárga ínyencséget találunk. A friss brie-nek kellemes vajas, enyhén gombás-mogyorós íze van, további érés után édeskésebb, olykor gyümölcsökre emlékeztető aromájú.

Milyen ételekhez ajánljuk? – Nagyon jól passzolnak hozzá a csonthéjasok (főleg a mandula és a pekándió), valamint a gyümölcsök, többek között az alma, a körte vagy a szőlő. A gyümölcsök közül a körtét illetve almát nyugodtan karamellizálhatjuk is fogyasztás előtt. [/box]

Brie sajt

[box title=”Pecorino” box_color=”#e7f283″ title_color=”#0f0f0f”]

A kezdetben kizárólag juhtejből készült kemény sajtot ma már kecske- és tehéntejből is készítik, igazi olasz sajtkülönlegesség. Néhány hónapig érlelik ezt a karakterét illetően tömör, kemény kérgű, pikáns és sós sajtot, amely egyaránt alkalmas asztali fogyasztásra és ételízesítésre. Létezik friss, enyhe ízű és érett, erős, majdnem csípős ízű változata is. Négy védett fajtája van, a római (Pecorino Romano) a szicíliai (Pecorino Siciliano), a szardíniai (Pecorino Sardo) és a toszkán (Pecorino Toscano).

Milyen ételekhez ajánljuk? -Az érett pecorinót reszelve fogyasztják, Dél-Olaszországban parmezán helyett. [/box]

pecorino

[box title=”Rokfort” box_color=”#a9c2ea” title_color=”#000000″]

A rokfort híres francia márványsajt, Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származik. Juhtejből készül, zsírtartalma 45%-os, kék belső erezetét a penicillinnel rokon nemespenész-fajta adja. A legrégebbi – és legjobb – francia sajtfajták egyikének tartják. Nagyon erős íze van, így csak igazi ínyenceknek ajánljuk.

Milyen ételekhez ajánljuk? – Fogyaszthatjuk magában vagy finom borok kísérőjeként, kenyérrel, sós kekszekkel. Dióval, zellerrel, körtével nagyon finom. Szórhatjuk salátára vagy steakre. Sajtszószt is egyszerűen készíthetünk belőle, elég tejszínnel összemelegíteni.[/box]

rokfort sajt

[note note_color=”#bce787″]

A nagy áruházak hűtőpultjaiban sokféle különleges sajttal találkozhatunk, ám ha szeretnénk helyi sajtokat vásárolni akkor a pécsi piacokon érdemes körülnézni. Itt számtalan környékbeli termelő kínálja finomabbnál finomabb ínyencségeit. Ezen kívül az Ízes Magyar Csemegében és az uránvárosi Gastropolitan üzletekben biztosan találunk kedvünkre valót. Ha pedig igazi olasz ízekre vágynánk, akkor a Jókai téren van egy remek kis lelőhely. [/note]

[box title=”Cheddar” box_color=”#fbea74″ title_color=”#000000″]

Nagy-Britannia legnépszerűbb sajtja, amelynek nemcsak csípős, érett íze válik a javára, hanem narancssárga színe is vonzóvá teszi, mely a halvány sárgától az erősebb okkerig terjed. Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. Enyhén savanykás, fanyar, dióra emlékeztető ízét a legalább 3 hónapig tartó érlelésnek köszönheti, de esetenként az intenzívebb aroma elérése érdekében akár 2 évig is érlelhetik.

Milyen ételekhez ajánljuk? – A cheddart jó olvasztott formában fogyasztani. Melegszendvicsbe vagy csőben sütött ételek tetejére érdemes tenni. Mozzarellával keverve a pizza tetején is nagyon finom.[/box]

Cheddar sajt

[box title=”Gouda sajt” box_color=”#f78d8d” title_color=”#000000″]

Hollandiából, a Gouda nevű kisváros környékéről származik, ahol a mai sajt elődjét már a 16. században is készítették. Egy évig érik, míg a lágy ízű, rugalmas tésztából darabos, morzsás, sötétsárgás színű, reszelnivaló sajt nem lesz. Az édeskés ízű gouda ipari méretekben, óriási gyárakban készül pasztőrözött tehéntejből, zsírtartalma 50 % körüli.A natúr változat mellett borssal vagy köménnyel is ízesítik.

Milyen ételekhez ajánljuk? –  A gouda remekül megállja a helyét szendvicsekben, kitűnően kiegészíti és díszíti a zöldségkrémleveseket, de reszelhetjük vagy kockázhatjuk salátákba is. Sajtmártásba is kitűnő, kerülhet tepsiben sült burgonya tetejére, de lehet belőle sajtos krokett is. [/box]

[box title=”Halloumi ” box_color=”#dcd0e2″ title_color=”#000000″]

A halloumi egy hagyományos ciprusi sajt, amelyet kecske, juh és tehéntejből állítanak elő. Kissé gumiszerű állaga van, alacsony a zsírtartalma és a nedvességtartalma se túl magas. Saját, kicsit sós levében áll a csomagolásban, így értelemszerűen kissé sós íze van.

Milyen ételekhez ajánljuk? – Jól bírja a hőt, nehezen olvad ezért is alkalmas a grillezésre, akár közvetlen a faszén fölé, a grillrácsra is tehetjük, nem fog a rácsok közé folyni. Igazság szerint, másra nem is igazán alkalmas ez a sajt, magában nem finom.[/box]

[note note_color=”#90ccf4″]

Plusz tipp Lánczos Sándortól:

A kecskesajtokat bármilyen fűszerezésben érdemes megkóstolni. Karakteres és nagyon különleges ízvilággal rendelkeznek. Rengeteg fajta létezik, lehet nyers vagy pasztőrözött tejből készülő kecskesajtot kapni.[/note]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő