20 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekFánkok a nagyvilágból

Fánkok a nagyvilágból

A farsangi szezon már január elején elkezdődött, de az ehhez kapcsolódó szokások – a busójárás, a jelmezbálok és a nagy lakomák – többsége  még csak most következik. Ezért érdemes lassan kitalálni, hogy idén milyen finomsággal örvendeztetjük meg a családot vagy a barátokat. Ha édesség, akkor biztosan a fánk lesz a nyerő, már csak az a kérdés, hogy melyik?

A bolondozás és felhőtlen szórakozás mellett  a farsanghoz az asztalra kerülő ételek is hozzátartoznak: ilyenek a disznótoros, a kocsonya és természetesen a farsangi fánk. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez utóbbi igazi hungarikum, ez nem igaz, hiszen szinte az összes nemzetnek megvan a saját édes, forró olajban sült tésztaféléje. Lánczos Sándorral, a Fahéjas Kávé szerkesztőjével összeszedtünk négy ínycsiklandó fánkreceptet széles e világból.

[box title=”Krapfen – osztrák fánk” box_color=”#ea792f” title_color=”#2c0c0c”]

Hozzávalók:

– 4 dl tej
– 50 g vaj
– 25 g élesztő
– 500 g liszt
– 4 tojás sárgája
– 50 g porcukor
– 50 ml rum

Elkészítés: Langyos tejben, kevés cukorral futassuk fel az élesztőt. Ha felfutott, akkor a többi hozzávalóval dagasszunk lágy tésztát, majd lefedve tegyük félre és kelesszük 1 órát. Ha letelt, dagasszuk át, majd nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat és kelesszük újra 20-30 percig, konyharuhával letakarva. Forró olajban süssük ki őket, majd töltsük meg őket pudinggal vagy banánkrémmel (de gyakorlatilag bármivel) és vaníliaszósszal tálaljuk. [/box]

krapfen

 

[box title=”Chouquettes – francia fánk” box_color=”#34ef9b” title_color=”#0c361f”]

Hozzávalók:

A tésztához:

– 50 g vaj
– 125 ml víz
– 6 g kristálycukor
– 3 g só
– 70 g búzaliszt (BL55)
– 2 db tojás

A kenéshez:

– 1 db tojás

A szóráshoz:

– 30 g jégcukor

Elkészítéshez: A vizet felfőzzük a vajjal együtt, hozzáadjuk a sót és a cukrot is. Ha felforr, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg össze nem áll. Ekkor félretesszük, pár percig hűtjük. Ezt követően a tésztához egy habverő segítségével egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Végül habzsákba töltjük, majd egy sütőpapíttal bélelt tepsibe diónyi halmokat nyomunk belőle. A tetejét megkenjük a tojással és megszórjuk jégcukorral. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és kb. 20 percig sütjük a fánkokat, addig, míg szép aranybarnák nem lesznek. Magában, de akár töltve is nagyon különleges finomság.[/box]

 

chouquettes fánk

 

[box title=”Churros – spanyol fánk” box_color=”#c78de2″ title_color=”#49345a”]

Hozzávalók:

– 1/4 l tej
– 20 g cukor
– 50 g vaj
– 150 g liszt
– só
– 5 db tojás

A csokimártogatóshoz:

– 1 dl tejszín
– 100 g csoki (mondjuk a megmaradt mikulások)
– fahéj
– chili
– szegfűszeg

Elkészítés: A tejjel a cukrot és a vajat forraljuk fel. Majd tegyük bele a lisztet és egy csipet sót apránként, nehogy becsomósodjon. Főzzük sűrű masszává az egészet pár perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. Forró olajban csillagcsöves habzsákból kinyomva, pár perc alatt aranybarnára sülnek.

A mártogatós elkészítéséhez forraljuk fel a tejszínt, fűszerezzük, majd dobáljuk bele a csokit és olvasszuk fel benne. Kicsit főzzük össze az ízeket, majd melegen tálaljuk az édességet. [/box]

spanyol fánk

[box title=”Zalabia – arab fánk” box_color=”#f6e56a” title_color=”#4a3a0d”]

Hozzávalók:

– 2,5 dl tej
– 2,5 dl víz
– 500 g liszt
– 20 g cukor
– 25 g élesztő
– csipet só

A sziruphoz:

– 250 g méz
– 250 ml víz
– 150 g cukor
– 1 narancs héja
– 1 citrom héja
– 4 szem kardamom
– 1 rúd fahéj
– 2 db csillagánizs
– 3 cm gyömbér
– 4 db szegfűszeg

Elkészítés: Langyosítsuk meg a vizet a tejjel, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, futtassuk fel. Ha kész, a többi hozzávalót keverjük bele és készítsük el a tésztát. Egy nagyon lágy, szinte folyós tésztát kell kapnunk. Kelesszük egy órát letakarva. Közben készítsük el a szirupot. A hozzávalókat egy edényben főzzük sűrű állagúra.

A megkelt tésztát dolgozzuk át, majd forró olajba, két kiskanál segítségével kb. 6 cm átmérőjű, kör alakú fánkokat szaggassunk belőle. Egyszerre lehetőleg csak 6-7 darabot süssünk, nagyjából 3 percig. Ha aranybarnára pirult  mindkét oldaluk, tegyük őket papírtörlőre, majd a sziruppal meglocsolva, melegen tálaljuk a fánkokat.[/box]

fánk

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő