Még több pécsi zenekart!

A jól ismert pécsi sztárbandák mellett a városban rengeteg olyan kezdő, fiatal, vagy csak simán ismeretlen együttes van, amelyeket jó ismerni és jó elkapni élőben, Pécs klubjaiban. A pécsi Liverpool-sorozatunk legújabb darabjában újfent ilyen zenekarokat mutatunk be.

hirdetés

Pavlov

A Pavlov egy igazán friss pécsi trió, akik nem nagyon vesztegetik az időt, hiszen 2016-os megalakulásuk után tavaly év végén már ki is adták első kislemezüket, igazán kedvesen az adventi időszakban. A Dopamin névre hallgató négyszámos bemutatkozó anyaguk rövidsége ellenére is elég eklektikus, ami nem feltétlenül jelent rosszat. Látszik, hogy a srácok – Kárai Bence énekes-gitáros, Keczeli Szabolcs dobos és Bolf Attila basszusgitáros – több műfajért is rajongnak.

Pavlovék elvannak

Az első instrumentális dal egy feszes, dögös, amerikai alter-rock-pörgés, ami remekül felspannolja a hallgatót. Ezzel szemben a kislemezt záró szintén hangszeres szám egy laza örömzenélés hangulatát adja, pszichedelikus felhangokkal, álmodozósan. Közéjük szorul az anyag két fő szerzeménye, a kicsit lila dalszövege ellenére sem tipikus pécsi bölcsész-alter himnusznak számító, újhullámos amcsi rockszerzemény, a Renegát, és a – sajnos vagy sem – erősen „kispálosra” vett Porcelán, amiből akár sláger is lehetne. A Dopamin ingyen lekapható innen.

Huber Péter és az Infinity

Huber Péter 14 éves kora szerez zenét, ír dalszövegeket. Tapasztalata érződik is bandája első kislemezén, melyet tavaly decemberben adtak ki. A Hagyaték kerek, majdhogynem lecsiszoltnak is nevezhető, nagyon éneklős pop-rock slágerkezdeményeiben megkapó dallamok, húzós refrének váltják egymást, melyek leginkább Ákost idézik (a sok szintivel főleg), ami azért jó, mert végül is idézhetnének rosszabb hazai előadót is. Ahogy kell, az 5 dal között akad feszes rockdal, balladaszerű lassúzás, elszállós epikusabb építkezésű szám, játékos és felemelő szerzemény, a közös bennük viszont az, hogy érezhetően van bennük munka jócskán. Egyértelműen rádióbarát dologról van szó, de a rádióig azért még el is kell jutniuk a srácoknak, első lépésnek a Hagyaték azonban remek.

Monoszkóp

Szintén decemberben jelent meg a Monoszkóp első, háromdalos kislemeze. Nehéz elhinni, de a 000006 című anyagon nem pécsi alterzene szól, hanem grunge. Ennek már önmagában örülni kellene, és örülünk is. A Clorox című dal refrénjéből Kurt Cobain emléke üvölt, a Ki vagyokból inkább a Pearl Jam, a Segítségből pedig mindkettő. Gyönyörű, nyers megszólalásuk dicséretes, a mindenre sajnáló, elkeseredett, közel sem életigenlő dalszövegeik és azok vehemens, szenvedélyes kiabálása pedig szintúgy. Abszolút őszintének érződik ez a három dal, jó ilyesmit hallani, és csak remélni tudjuk, hogy sok mindenen a fiúk nem változtatnak a jövőben, mert ez így már nagyon dögös. A 000006 itt szedhető le ingyen.

Szekeres Miklós

A Sivatagi szél borítója szép, mint a zene

Szekeres Miklósról sok mindent nem tudtunk kideríteni, így viszont legalább alakja ugyanolyan rejtélyes és misztikus, mint nagyszerű zenéje. A Sivatagi szél című kislemeze – ami fél órájával nem is olyan kicsi – bámulatos hangulatot áraszt, az egyszeri hallgató egyből felpattan tőle a varázsszőnyegre és lassan ellebeg képzelt homokdűnék, oázisok, közel-keleti szent helyek felett. Meditatív, nyugodtságot árasztó, de kifejezetten sötét, pszichedelikus etno-ambient szerzeményeiben többek között furulyával, kavallal, didzseriduval bűvöl el, szó szerint. Türelem, kényelmes testhelyzet, csukott szem szükséges a Sivatagi szélhez, de ha valakit betalál Szekeres nem e világi zenéje, az nem fogja egyhamar elfelejteni. Itt van a három szám, ingyen.

Liverpool-sorozatunk korábbi cikkeit itt találja:

Pécs a magyar Liverpool

Bemutatjuk a magyar Liverpool legújabb zenekarait

Liverpool valóban irigykedhet Pécsre!

Liverpool elbújhat Pécs mellett

Felejtsük el Liverpoolt, itt van Pécs!