1,3 milliárd forint a hajléktalanok ellátására

Országszerte összesen több mint 1,3 milliárd forint jut a hajléktalanok ellátásával foglalkozó szervezetek támogatására az Új Széchenyi Terv keretében tavaly kiírt pályázat alapján – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-vel.

A Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint tizenkét vidéki szervezet 680,7 millió forintot nyert, további öt budapesti pályázó 446,5 millió forint támogatásban részesült.

Mint írták: a támogatás többi között pszichiátriai, addiktológiai tanácsadásra, terápiára, önálló lakhatásra való felkészítésre, munkavállalásra, az olvasás, a szövegértés és az önértékelés fejlesztésére, a szakképzésbe bekapcsolódás támogatására, továbbá lakó- és munkahelyi beilleszkedésre fordítható.

A támogatott szervezetek megkötötték a szerződést, és megkezdődött a vállalt feladatok megvalósítása is – tették hozzá. A közlés szerint a nyár elején az Új Széchenyi Terv keretében megjelent egy 105 millió forint összegű pályázat is, amelynek fő célja a hajléktalanok társadalmi integrációjának erősítése, az utcán élők számának csökkentése. A nyertesek szakmai konzultációkkal segítik majd a helyi szervezeteket és projektjeik megvalósítását, emellett továbbfejlesztik a korábban már kialakított szakmai hálózatot.

A pályázatra kecskeméti, soproni és budapesti szervezet adott be anyagot, ezek értékelése jelenleg is tart.

A hajléktalanokat segítő utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben összesen csaknem 8,5 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására – olvasható a közleményben.

Hirdetés